Megkezdődtek a személycserék a rendőrség országos vezetésében, Branislav Kišš lesz a NAKA új igazgatója

2021. október 8. - 12:36 | Belföld

Bejelentette az első személycseréket a rendőrség élén Hamran István megbízott országos rendőrfőkapitány. Az egyik legfontosabb változás, hogy október 15-től Branislav Kišš veszi át a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vezetését, aki vizsgálótisztként a Sátor-banda ügyén is dolgozott. December végével távozik a rendőrségtől a rendőrfőkapitány két helyettese is, a nyolc kerületi rendőrkapitány közül hatot várhatóan leváltanak.

Megkezdődtek a személycserék a rendőrség országos vezetésében, Branislav Kišš lesz a NAKA új igazgatója
Fotó: TASR

Ideiglenesen Branislav Kiššt bízza meg az országos rendőrfőkapitány a legsúlyosabb korrupciós ügyeket vizsgáló NAKA vezetésével. Kiss évek óta vizsgálótisztként dolgozik, a Paraméter információi szerint tagja volt Sátor Lajos elleni nyomozást végző csapatnak is.

„Szakértője a nemzetközi ügyekben folytatott nyomozásban is, több nyomozócsapatnak is tagja volt” – indokolta a megbízását Hamran.

A megbízott igazgató kiválasztását konzultálta a NAKA több szakemberével is, Hamran szerint mindenki egyetértett a döntésével. Az eddigi igazgatót, az augusztusban kinevezett Eva Kurrayová más feladatot kap a rendőrségen belül.

Hamran lecseréli helyetteseit is

Több más személycsere is várható a rendőrség országos vezetésében. Az év végéig távozik a rendőrségtől Jana Maškarová első helyettes és Róbert Bozalka, helyettes rendőrfőkapitány is. „Vannak jelöltjeim ezekre a posztokra, van elképzelésem arról, hogy kik vehetik át ezeket a posztokat, ha a két jelenlegi vezető elhagyja a rendőrség sorait” – jelentette ki Hamran.

Az országos rendőrfőkapitány többször hangsúlyozta, ahogy a rendőrség megtisztítását felülről kell elkezdeni, és el kell távolítani politikai alapon kinevezett vezetőket.

Hamran megerősítette azt is, hogy hosszabb távra tervez, és elvállalná a rendőrség irányítását, ha Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter őt véglegesítené az országos rendőrfőkapitányi poszton.

Várhatóan személycserék lesznek a kerületi rendőrkapitányi posztokon is, Hamran szerint csak két kerület főrendőre lehet biztos a széke megtartásában.

Azt egyelőre nem árulta el, hogy ki marad és kiket akar meneszteni.

Hamran Istvánnal a Paraméternek adott interjújában is részletesen beszélt a rendőrség átalakítására vonatkozó terveiről.

- lpj -