Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Perseverance marsjáró (FOTÓ)

2021. augusztus 7. - 15:34 | Tech

Megkezdte az első darab kőzetminta begyűjtését a Perseverance marsjáró a vörös bolygón - közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Ez az első a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva a Földre érkezik elemzésre.

A NASA több fotót is közzétett, amelyen egy kis halom látható, a közepén egy lyukkal: az elsővel, amelyet a robot a vörös bolygó kőzetében vágott.

"Megkezdődött a mintavétel"

- közölte a Twitteren Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója.

Fotó: NASA/JPL-Caltech

A folyamat - a kréta nagyságú minta begyűjtése és hermetikusan lezárt kémcsőben történő elhelyezése - tizenegy napig tart

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak nyomainak kutatása a kőzetben, a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából

A marsjárót közel egy éve indították Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyen a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

A NASA a 2030-as években tervez űrjárművet küldeni a Marsra a mintáknak a Földre történő szállításához, hogy jóval modernebb eszközökkel vizsgálják meg őket, mint amilyeneket most a Marsra tudtak szállítani.

(MTI)