Megkezdte a Ryugu kisbolygó megközelítését a Hajabusza-2 űrszonda

2019. február 21. - 11:29 | Tech

Megkezdte a Ryugu kisbolygó felszínének megközelítését a Hajabusza-2 japán űrszonda, amely várhatóan közép-európai idő szerint csütörtök éjfélkor landol a Földtől mintegy 280 millió kilométerre lévő aszteroidán.

Megkezdte a Ryugu kisbolygó megközelítését a Hajabusza-2 űrszonda
Fotó: JAXA via AP

A japán űrügynökség csütörtökön közölte, hogy biztonsági ellenőrzés miatt öt órával később kezdték meg a műveletet, de ennek ellenére a tervek szerint halad a Hajabusza-2 leszállása a 900 méter átmérőjű kisbolygóra, ahol megpróbál kőzet- és talajmintákat gyűjteni.

A szakemberek szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak, így többet megtudhatunk az élet keletkezéséről.

Az űrügynökség közlése szerint a landolás csak néhány másodpercnyi lesz: a Hajabusza-2 kienged egy csövet és tantál sörétet lő ki a kisbolygó felszínére, hogy felverjen por- és kőzetszemcséket, amelyeket begyűjt és elküld a Földre.

A pénteki mintagyűjtés az első a Hajabusza-2 számára tervezett három ilyen landolás közül.

A rövid leszállás megpróbáltató művelet lesz, mivel a kisbolygó felszíne egyenetlen, a vártnál göröngyösebb.

A japán szakemberek a Ryugutól 500 méter távolságig a Földről irányítják a Hajabusza-2 manőverét, onnantól önállóan fog működni az űrszonda.

A japán űrkutatási hivatal októberben néhány hónappal elhalasztotta az űrszonda landolását, mert a kisbolygó felszíne a vártnál göröngyösebb, és nehéz volt megfelelő leszállóhelyet találni. A hosszú halasztás másik oka az volt, novemberben és decemberben megszűnt a kapcsolat a Hajabusza-2-vel, mert a Nap túloldalán volt.

A 2014-ben felbocsátott űrszonda három és fél éves utazás után, júniusban érkezett a földközeli kisbolygóhoz, és jelenleg mintegy 20 kilométeres távolságban kering körülötte.

Az űrszonda szeptemberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott két kutatórobotot, október elején pedig egy további leszállóegységet. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba. A roverek felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

(MTI)

Címkék: Ryugu, Hajabusza