Megkezdték hadjáratukat az afganisztáni tálibok - megtámadtak egy észak-afganisztáni várost

Az észak-afganisztáni Kunduzra támadtak a tálibok szombaton, egy nappal azután, hogy meghirdették szokásos tavaszi hadjáratukat. A támadásnak máris több tucat áldozata van.

Megkezdték hadjáratukat az afganisztáni tálibok - megtámadtak egy észak-afganisztáni várost
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A harcok országszerte fokozódtak néhány nappal a szunnita iszlamisták és az Egyesült Államok közötti béketárgyalások jövő heti, következő fordulója előtt.

Már hetek óta heves harcok folynak, de a tavaszi offenzíva bejelentése a béketárgyalások előtt elhervasztott minden olyan reményt, hogy esetleg gyors megállapodás születhet.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsáhid közleményében azt írta, hogy a mozgalom elkötelezett a béke iránt, ugyanakkor az afgán és nemzetközi erőket vádolta hadműveleteik fokozásával.

"Elkötelezettek vagyunk a jelenlegi tárgyalási folyamat és a békés megoldás iránt, de nem nézhetjük tétlenül a hadműveleteket és a megszállók és zsoldosok terrorhullámát"

- hangsúlyozta a szóvivő.

Kabuli biztonsági vezetők közölték, hogy a kunduzi művelettől eltekintve a szombaton 15 tartományban végrehajtott tálib támadások területileg korlátozottak voltak és többségében sikerült őket visszaverni.

A stratégiai fontosságú Kunduz ellen, amely 2015-ben rövid időre a tálibok kezére került, a tálibok több irányból indítottak támadást a hajnali órákban, súlyos veszteségeket okozva - közölte Enhamuddin Rahmani, a tartományi kormányzó szóvivője.

Egy helyi egészségügyi vezető szerint több mint hetven halottat és sebesültet szállítottak a város legnagyobb kórházába.

Támadások voltak az észak-afganisztáni Baglán, Tahár, Badahsán, valamint Farjáb, Szári-Pul és Balh tartományokban is, de egyik helyről sem érkezett jelentés a biztonsági erők nagyobb veszteségéről.

Dél-Afganisztánban a tálib erők támadásokat hajtottak végre az ópiumtermelő Hilmend tartományban. Omar Zvak tartományi kormányzó szóvivője szerint négy katona és 15 tálib esett el a harcokban.

A nyugati Gor tartományban a biztonsági erők ellen lesből végrehajtott támadás és az azt követő négyórás tűzharc során a biztonsági erők hét tagja esett el.

Amerikai becslések szerint a kormányerők az ország területének valamivel több mint a felét ellenőrzik. A béketárgyalások a tervek szerint a héten folytatódnak Dohában Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja és a tálib vezetők között. Az Egyesült Államok 2018 nyarán többször tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a csaknem két évtizede húzódó afganisztáni konfliktusnak, a találkozók azonban eredménytelenül zárultak.

(MTI)