Megkezdték Rembrandt Éjjeli őrjáratának vizsgálatát és restaurálását

Rembrandt halálának 350. évfordulóján alaposan átvizsgálják és restaurálják leghíresebb festményét, az Éjjeli őrjáratot, a projekt hétfőn vette kezdetét. Az amszterdami Rijksmuseumban a szakértők a legújabb technikákkal vizsgálják meg a műalkotást, fotózzák és restaurálják, ráadásul a közönség előtt.

Megkezdték Rembrandt Éjjeli őrjáratának vizsgálatát és restaurálását
Fotó: Wikipédia

"Ez a festmény legátfogóbb vizsgálati és restaurálási projektje"

- fogalmazott Taco Dibbits múzeumigazgató. 

Évente több mint kétmillióan látogatják meg a Rijksmuseumot, amely a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményével rendelkezik. 

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) mesterműve. A festő 1642-ben kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget.

A restaurálási munkálatokat nem laborban végzik, hanem a múzeum Ehrengalerie nevű termében, ahol a gyűjtemény fő alkotásait állítják ki. A 17 négyzetméteres képet kiveszik a keretből és egy speciálisan elkészített festőállványra helyezik. E köré egy üvegtermet építettek, ahol a szakértők dolgozhatnak.

A legújabb technikákkal, szkennerekkel, lézerekkel és mikroszkópokkal vizsgálják meg az alkotást. Több ezernyi, nagy felbontású képet készítenek róla. Ennek a szakasznak a végén elképzelhetetlen mennyiségű, több terabájtnyi információ fog rendelkezésre állni. Ezeknek az adatoknak az elemzése alapján fogják restaurálni a képet - közölte az intézmény. 

A festmény stabil állapotban van

- hangsúlyozta az igazgató.

Néhány helyen azonban elmosódtak a színek és az öregedés más jelentős nyomai is láthatóak. A kép jobb alsó területén lévő kutyát például egy fehéres réteg borítja. 

A munkálatokat élőben az interneten is figyelemmel lehet követni. Legutóbb az Éjjeli őrjáratot 1976-ban restaurálták az után, hogy egy pszichésen beteg férfi késsel kárt tett az alkotásban. 

Egyelőre nem tudni, mennyi időre lesz szükség a munkához, a költségeket hárommillió euróra (973 millió forintra) becsülik. A Rijksmuseum és a Rembrandt-szakértők remélik, hogy a kutatással több információt szerezhetnek a kép keletkezésének körülményeiről és a Rembrandt által használt színpigmentekről.

(MTI)