Megkezdték a vereknyei veszélyes lerakat ártalmatlanítását, 2023-ra fejezik be

Erről tájékoztatott a környezetvédelmi miniszter, Sólymos László a Facebookon.

Megkezdték a vereknyei veszélyes lerakat ártalmatlanítását, 2023-ra fejezik be
Archív felvétel (SME)

"Megkezdődött a vereknyei hulladéklerakó ártalmatlanításának előkészítése. Évtizedekig halogatták a probléma megoldását, nekünk két év alatt sikerült megoldást találni rá. Már a munkálatok első fázisa zajlik" - emlékeztetett Sólymos.

A kivitelezővel kötött szerződés szerint a lerakat szanálása 34,1 millió euróba kerül és 2023-ra végezhetnek vele. A méreganyagok lerakatának felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmazzák majd, amelynek segítségével a telephely tartalmát elszigetelik a környezettől. Ehhez egy 2 km hosszú, 22 méter mély és 80 cm széles felszín alatti szigetelő fal megépítése szükséges. 

Egy évvel ezelőtt Csáky Pál (MKP) és Monika Beňová (Smer) EP-képviselők szólították fel a minisztert, hogy komplex tervezetet készítsenek ez ehhez hasonló lerakatnak nemcsak az elszigetelésére, de a likvidálására.

A környezetvédelmi minisztérium azonban korábban közölte, hogy a vereknyei lerakat teljes likvidálása négyszer-ötször annyiba kerülne, mint az elszigetelése. Sólymos elmondása szerint ekkora összegek jelenleg nem állnak rendelkezésre, és a probléma ügyében mielőbb lépni kell - ezért választották az izolációs megoldást.

"Ha most nem oldjuk meg ezt a kérdést, 10-20 év múlva sokkal rosszabb lehet a helyzet, akár még a Csallóközt is elérhetné a szennyeződés" - nyilatkozta korábban a Paraméternek a környezetvédelmi miniszter, aki szerint a mostani megoldás 100 évre garantáltan megoldást nyújt.

(TASR/parameter)