Megkocogtatták az új komáromi híd alapkövét, indulhat az építkezés

2016. október 26. - 16:22 | Régió

Szerdán "letették" az új komáromi Duna-híd alapkövét.

Megkocogtatták az új komáromi híd alapkövét, indulhat az építkezés
Vörös Péter parlamenti képviselő, Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, Roman Žembera, a Szlovák Közútkezelő vezérigazgatója, Marián Moravčík, a kivitelező Váhostav vezérigazgatója, Stubendek László komáromi polgármester és a szimbolikus "alapkő" (Fotó: SITA)

Ahogyan hétfőn Somorján az R7-es gyorsforgalmi út alapkőletételénél, úgy az ünnepélyes aktus végrehajtói most is kalapácsokkal ütögették meg az alapkövet szimbolizáló sziklát. A különbség - a résztvevők összetételén kívül - csupán annyi volt, hogy míg Somorján aranyszínű, addig Komáromban sima matt kalapácsokkal kocogtattak a kocogtatók.

"Szlovákia megcsinálta házi feladatát, ezen az oldaon elkezdődhet a hídra kapcsolódó út megépítése. Bízom benne, hogy hamarosan a magyar kollégák oldalán is megkezdődik a munka" - nyilatkozta az alapkőletétel után Érsek Árpád (Híd) közlekedésügyi miniszter.

Az új komáromi Duna-híd a Komáromot Dél-Komárommal jelenleg összekötő Erzsébet híd, valamint a két városközpont tehermentesítése érdekében készül. Kivitelezése 117 millió euróba kerül, megépítésére Szlovákia 47 millió eurót, Magyarország pedig 52 millió eurót kapott az EU-s alapokból.

Az érvényes államközi megállapodás értelmében Magyarország vállalta magára a hídépítési munkálatokat, de a két ország fele-fele arányban osztja el a kivitelezési költségeket. Szlovákiának "csupán" a hídra rákapcsolódó utat kell megépítenie a szlovákiai oldalon.

Az EU-s támogatási szerződés értelmében a hídnak legkésőbb 2019 májusáig el kell készülnie. Ellenkező esetben akár az is megtörténhet, hogy az EU-s alapokból származó támogatást vissza kell fizetni az uniónak.

(para)