Megközelítőleg 40 gyógyszertárat zárnak be a koronavírus miatt

2020. március 20. - 15:35 | Belföld

Megközelítőleg 40 gyógyszertárat zárat be a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (APSL), némelyekben a nyitvatartási idő változik. Péntektől egyes gyógyszertárakban korlátozzák a paracetamol tartalmú gyógyszerek árusítását.

Megközelítőleg 40 gyógyszertárat zárnak be a koronavírus miatt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ján Žák, az APSL elnöke biztosított afelől, hogy a szövetségen belül képesek a gyógyszerek, egészségügyi eszközök professzionális és törvényes bebiztosítására.

„Biztosítjuk a pácienseket és a nyilvánosságot, hogy egyes gyógyszertárak bezárása, illetve nyitvatartási idejének módosítása ellenére képesek vagyunk garantálni az orvosi ellátás elérhetőségét”

– nyilatkozta Žák, majd felszólította az embereket, hogy legyenek felelősségteljesek a gyógyszerek felhalmozásával kapcsolatban.

Hozzátette: nem szükséges, hogy az emberek ok nélkül túlzott készletet halmozzanak fel gyógyszerekből. Péntektől az APSL-hez tartozó gyógyszertárakban korlátozzák a paracetamol tartalmú gyógyszerek árusítását – ez azt jelenti, hogy egy személy maximum egy csomagot vásárolhat.

„Megelőző intézkedésről van szó. Ugyan jelenleg képesek vagyunk kielégíteni az emberek igényeit, de felelősségteljesek akarunk lenni, és figyelembe kell vennünk a jövőt is. Noha egyes gyógyszertárakban hiányt tapasztaltunk, a lehető legnagyobb mértékben szeretnénk megakadályozni az esetleges teljes leállítását ezeknek a gyógyszerkategóriáknak”

– tette hozzá Žák.

A szövetség azt tanácsolja az embereknek, hogy mielőtt gyógyszertárba mennének, az interneten járjanak utána, hogy az adott patikában még elérhető-e a keresett gyógyszer.


TASR/para