Meglepő dolog jelezheti előre a szívproblémát a nőknél

2021. október 14. - 09:40 | Tech

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint az, hogy a menopauzához közeledve a nők menstruációjának hossza mikor kezd el megváltozni, előre jelezheti a szívproblémák kialakulásának esélyét – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközleménye alapján a 24.hu.

A tanulmány szerint azok a nők, akiknek az utolsó menstruációjuk előtt legalább két évvel hosszabbodni kezdett a vérzési időszakuk, jobb szív- és érrendszeri egészséggel rendelkeztek, mint azok, akiknek végig nagyjából egyforma időtartamú maradt.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot a nők esetében, a kockázat pedig a középkorú nők és a náluk idősebbek esetében nagyobb, aminek a menopauzához is lehet köze.

A gyakoribb rövid ciklussal rendelkező nőknek több idejük van magas ösztrogénszintű állapotban, mint azok, akiknek hosszabb a ciklusuk, és ez a hormonszint-eltérés megmagyarázhatja, a reproduktív évek hosszú és szabálytalan ciklusai miért kapcsolódnak szív- és érrendszeri betegségekhez, emlőrákhoz, csontritkuláshoz és más kóros állapotokhoz.

Az amerikai kutatók 428 ember vizsgálatával kötötték össze a menstruáció hosszát a szív- és érrendszeri kockázattal.

Azoknak a nőknek, akiknek hosszabb lett a ciklusuk, jellemzően megkeményedtek és megvastagodtak az artériáik is, ami a szív- és érrendszeri problémák egyik előjele.


(via24.hu)