Meglepő fordulatra figyelhetünk fel hamarosan a benzinkutakon!

2022. április 2. - 13:27 | Belföld

Szokatlan paradoxon történhet a szlovákiai üzemanyagpiacon.

Meglepő fordulatra figyelhetünk fel hamarosan a benzinkutakon!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Éveken keresztül megszokhattuk, hogy a benzin drágább, mint a gázolaj. Ez ma is így van, a különbség azonban csökken az áraik között, és az előrejelzés szerint néhány héten belül meg is fordulhat. Tehát a gázolaj drágább lesz, mint a benzin, noha az előbbire kirótt fogyasztási adó alacsonyabb.

A FinGO.sk elemzője, František Burda közölte a Markízával, hogy a statisztikai hivatal szerint az idei 12. héten 0,035 cent volt köztük a különbség az átlagos áraik között, miközben az év elején még 0,096 cent.

A J&T Bank szakértője, Stanislav Pánis szerint hamarosan kiegyenlítődik ez a különbség, miközben más országban már drágább most is a gázolaj.

Pánis elmondta ennek indokait is, melyek között szerepel, hogy maximumon van a gázolaj iránti kereslet, noha a kínálat korlátozott. Az európai tartalékok 15 éves minimumon vannak.

Problémát okoz egy bioösszetevő is, amelyet a gázolajhoz adnak. Ezt repceolajból állítják elő, aminek ugyancsak csúcson van az ára.

Szlovákiában ugyanakkor a gázolaj fogyasztási adója alacsonyabb, mint a benziné. A benzin után literenként 51,4 cent, míg a gázolaj után "csupán" 37 cent fogyasztási adót kell fizetni.

Az üzemanyag árak az elmúlt hetekben kezdtek jelentősen emelkedni. Az előrejelzés szerint a benzin ára ugyanakkor a jövő héten néhány centet csökkenni fog, a gázolajé viszont nő.

(tvnoviny.sk)