Meglepő kijelentést tett Saková: Ez az ember hibázott, de a kormány adott neki egy második esélyt

2023. december 9. - 14:55 | Belföld

Jozef Holjenčík, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) régi-új igazgatója korábban hibázott, de a kormány adott neki egy második esélyt. Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter ezt ma az RTVS Sobotné dialógy című műsorában nyilatkozta, hozzátéve, hogy Holjenčík kinevezése nem az ő személyes javaslata volt, hanem a koalíciós pártok jelölték a posztra.

Meglepő kijelentést tett Saková: Ez az ember hibázott, de a kormány adott neki egy második esélyt
TASR-felvétel

Holjenčík az előző Smer-kormány idején vezette a hivatalt, az energiaár-emelés körül kialakult vita után távozott. Holjenčík 2017 februárjában azt követően mondott le az Árszabályozási Hivatal igazgatói pozíciójáról, hogy a korábbi tarifákkal ellentétben jóval magasabb villany- és gázszámlákat küldtek ki bizonyos háztartásoknak és vállalkozásoknak. „Mindenki követ el hibákat az életben, de adtunk neki egy második esélyt. Hiszek a képességeiben és a tapasztalatában” – mondta ennek kapcsán Saková.

Mint hozzátette, a kormánynak olyan embert kellett ebbe a pozícióba tennie, aki az első naptól fogva tudni fogja, hogy mi folyik az adott hivatalban, és képes lesz rövid idő alatt eredményeket felmutatni. A kormány azután nevezte ki a posztra Holjenčíkot, hogy Saková szerint „világos, kimutatható és jogi okokból“ menesztette Andrej Jurist, az ÚRSO elnökét.

Saková nem tartja félrevezetőnek a Hlas-SD választás előtti óriásplakátjait, amelyeken a párt olcsóbb energiaárakat ígért, miközben az árak nem változtak. „Az árakat a 2023-as szinten hagyjuk – és ez már olcsó energia számunkra. Nézzük meg a szomszédos államokat, sehol nincs ilyen kedvezően beállítva az energiaár” – vélekedik Saková.

(čas.sk)