Meglepően gyorsan megszabadulhatunk az orosz gázfüggőségtől – új megoldással rukkoltak elő Sulíkék

2022. május 25. - 10:40 | Belföld

Karol Galek, a gazdaságügyi minisztérium államtitkára tájékoztatta a Hospodárske novinyt az ország gázvásárlásra vonatkozó új terveiről. Szlovákia függése az orosz gáztól jelenleg 65-85 százalékos, ezt az arányt azonban a nyár folyamán jelentősen csökkenteni akarják.

Meglepően gyorsan megszabadulhatunk az orosz gázfüggőségtől – új megoldással rukkoltak elő Sulíkék
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A Hospodárske noviny úgy tudja, az állami hatóságok már az oroszok ukrajnai inváziója előtt, tavaly ősztől dolgoztak ezen, költséghatékonynak bizonyult ugyanis az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlása. Ez az Adriai-tenger felől, Horvátországból érkezik hozzánk, Magyarországon keresztül.

Emellett az Északi-tenger térségéből érkező gáz Németországon és Csehországon keresztül juthat el Szlovákiába, és éppen ezt az útvonalat biztosította a Szlovák Gázművek (SPP) is.

„Ha a cseppfolyósított földgázból minden egyeztetett mennyiséget fel tudunk majd használni, plusz az északi-tengeri térségből érkező gázt, amelyre az SPP is szerződést kötött, akkor az orosz gáz 70 százalékát pótolni tudjuk” – magyarázta Galek.

Az államtitkár hozzátette, ez annak köszönhető, hogy az SPP már tavaly októberben elkezdett foglalkozni az LNG-megrendelésekkel.

Galek szerint az Északi-tenger térségében kitermelt gáz nem Lengyelországon, hanem Németországon, majd Csehországon keresztül jut el Szlovákiába. Ebben a tekintetben nemcsak az alapanyagot, hanem a szállítási kapacitást is biztosítani kell. Az államtitkár szerint az ár a kereslettől és a kínálattól, valamint a piaci árak aktuális alakulásától függ.

„Hosszú távú szerződésekkel és nagy mennyiségekkel azonban jóval a piaci ár alá lehet kerülni. Ezért is támogatjuk a közös gázvásárlást az uniós szintű tárgyalásokon” – tette hozzá.

Galek a további lehetőségek közt említi még az Eustream gázszállítót, amely Lengyelországon át szállíthat gázt valószínűleg Norvégiából. A vezetéket júliusban helyezhetik próbaüzembe, az összeköttetéssel pedig évente akár 5 milliárd köbmétert is tudnak majd szállítani.

Richard Prokypčák, az SPP vezetője a napokban azt mondta a HN-nek, hogy egyelőre decemberig van gázunk, mind a háztartások, mind a gyárak számára. Szerinte augusztusban dől el a következő tél sorsa. "A legnagyobb kockázatokat kiküszöböltük” – húzta alá.

Szlovákiában a tartályok több mint egyharmada már megtelt. Ugyanakkor kapacitásuk a teljes éves fogyasztás közel felét éri el.


(HNonline.sk)