Megmenekülhet a Csallóköz a záptojásszagú veszedelemtől?

2017. június 13. - 19:50 | Régió

"Jelenleg a csallóközi vízkészletet nem veszélyeztetik" az egykori pozsonyi Dimitrovka veszélyes hulladékokat tartalmazó lerakatából szivárgó anyagok - tájékoztatta portálunknak a környezetvédelmi minisztérium sajtóosztálya. 

Megmenekülhet a Csallóköz a záptojásszagú veszedelemtől?
Illusztráció (fotó: TASR)

A szaktárca május végén értesítette a főváros néhány városrészét (Vereknyét -Vrakuňa , Főrévet - Ružinov és Pozsonypüspökit), hogy a környék felszín alatti vizei szennyezettek a valamikori Jurij Dimitrov vegyi üzemnél a talajba szivárgó mérgező anyagok miatt. Nem tanácsos használni a környéken található kutakat fürdésre vagy gyökérzöldségek öntözésére, ivóvízként meg aztán végképpen nem.

A záptojásszagáról hírhedt Dimitrovka mintegy 50 éve létesített vereknyei szemétlerakatánál a talajba szivárgó arzén, cián és megannyi más, kimondhatatlan nevű vegyület megállíthatatlanul közelít Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészletéhez, ami a Csallóköz alatt található. Ezt a tárca által az önkormányzatoknak kiküldött levél is elismeri, mondván, hogy a 2014-2015-ben a minisztérium által végzett elemzések kimutatták, hogy az említett pozsonyi városrészeken kívül a méreganyagok Csallóközbe is átszivárognak, a lerakattól mintegy 5 km-re délkeleti irányban.

Mindez egyébként a szocialista korszak kellemetlen örökségének a rovására írandó, amivel évtizedeken keresztül senki sem törődött. A környezetvédelmi tárca az első hatóság, amelyik nekigyürkőzött a probléma megoldásának. Ennek érdekében összeállítottak egy cselekvési tervet, ami a pozsonyi járási hivatal jóváhagyására vár. A kivitelezők kiválasztása érdekében már meg is hirdették a közbeszerzési eljárást is, de a kármentési munkálatok legkorábban csak jövőre kezdődhetnek el.

A hulladéklerakat felszámolása projektjének becsült költsége mintegy 30 millió euróra rúg, a pontos összeg azonban majd a közbeszerzési eljárás során derül ki. A méreganyagok lerakatának felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert alkalmazzák, amelynek segítségével a telephely tartalmát elszigetelik a környezettől. Ehhez egy 2 km hosszú, 22 méter mély és 80 cm széles felszín alatti szigetelő fal megépítése szükséges.

Vereknyén egyébként 2002-től tilos a kút vizének használata.

(sárp)