Megmutatjuk, mennyit dolgoztak tavaly a dunaszerdahelyi és a galántai járási tűzoltók!

A Dunaszerdahelyi járás három állomásáról összesen 699, míg a Galántai járás két tűzoltóságáról 618 alkalommal indultak segíteni.

Megmutatjuk, mennyit dolgoztak tavaly a dunaszerdahelyi és a galántai járási tűzoltók!
Fotók: Cséfalvay Á. András

A Nagyszombat Megyei Tűzoltóság közölte tavalyi statisztikáit, eszerint pedig a hét járás 11 állomásáról összesen 3569 alkalommal kellett kivonulniuk különböző esetekhez. Ennek mintegy harmada (1006) olyan tűzesethez szólt, ahol valóban szükség volt rájuk, 20 esetben pedig már nem volt szükség a beavatkozásukra. 1181 esetben riasztották őket közúti balesethez, további 1082 alkalommal pedig egyéb műszaki mentésre (pl. lakáskinyitás) volt szükség. A riasztásaik többségét tehát nagyjából azonos mértékben ez a három típus teszi ki. Ehhez jön még megyei szinten 52 környezetvédelmi bevetés és 46 vaklárma.

Érdekesség, hogy megyei szinten a riasztások száma tavaly mintegy 619-cel csökkent, ami viszont elsősorban a tűzesetek jelentős visszaesésének köszönhető, hiszen a balesetek száma 171-gyel nőtt.

Nagyszombat után a dunaszerdahelyi és a galántai tűzoltókapitányság kapja a legtöbb riasztást. A Dunaszerdahelyi járásban 699, a Galántaiban 618 kivonulásra volt szükség 2018-ban. Ez a szám eltér a tűzoltóállomások által kapott riasztások számától, ugyanis előfordul, hogy egy helyszínre több állomásról is érkeznek tűzoltók. Dunaszerdahelyről 342, Somorjáról 254, míg Nagymegyerről 138 alkalommal szálltak ki a tűzoltók. A Galántai járásban pedig Galántáról 330, Szeredről 321 esetben volt szükség a bevetésükre.

Nagyobb tűz esetén előfordul, hogy más járásokból is riasztják a tűzoltókat. Így lehet, hogy eltér egymástól a tűzesetek száma az egyes járásokban attól, amennyiszer tűzhöz riasztották a hivatásos tűzoltókat. A Dunaszerdahelyi járásból tavaly 186 esetben hívták a tűzoltókat, a járáson belül ugyanakkor 172 tűzeset történt. Ezek közül is a legnagyobb a dunaszerdahelyi Minit üzemében, ahol 10 millió eurós kár keletkezett, ami minimálisan megyei rekordnak számít a tavalyi évben. Az összkár egyébként a tavalyi évben 10,845 millió euró volt a járási tűzeseteknél, ketten meghaltak, 10-en pedig megsebesültek. A 172-es szám jelentős csökkenés 2017-hez képest, amikor még mintegy harmadával több, 232 alkalommal ütött ki tűz a Dunaszerdahelyi járásban (jóval alacsonyabb volt az összkár, még úgy is, ha levonjuk a tavalyi tízmilliót: 653 ezer – valamint 3 halott, 4 sebesült).

A Galántai járásban 215 kivonulás történt, 205 tűzesethez. Utóbbi szám mintegy ötödével alacsonyabb az egy évvel korábbihoz (255) képest. Az összkár ugyanakkor nőtt, a 2017-es 401 ezerről 714 ezerre – ebbe persze beletartozik a tavaly januári diószegi tűzeset, mely során három kamion égett porrá, és 300 ezer eurós anyagi kár keletkezett. A galántai járásbeli tűzeseteknek tavaly 2 halottja és 3 sebesültje volt, 2017-hez képest a sebesültek száma csökkent 9-ről 3-ra.

A Dunaszerdahelyi járásban tavaly 454, a Galántaiban pedig 350 alkalommal volt szükség a tűzoltók műszaki bevetésére, ebből 231, illetve 201 esetben közúti baleseteknél. Veszélyes anyagok semlegesítése érdekében 7-7 alkalommal riasztották a két járás tűzoltóit, a Dunaszerdahelyi járásban 5, a Galántaiban pedig 10 esetben a riasztás pedig vaklárma volt. A többi járáshoz képest jóval többször jártak gyakorlatozni is, a Dunaszerdahelyi járásban 46-szor, a Galántai járásban 31-szer, ez a szám azonban a három, illetve kettő állomás együttes kivonulása gyakorlatképpen.

(SzT)