Megnégyszerezte termelését, csak Szlovákiának gyárt a Chirana Medical

2020. április 4. - 12:29 | Belföld

A Stará Turá-i (Vágújhelyi járás) Chirana Medical társaság vállalta, hogy június végéig 300 lélegeztetőgépet gyárt le Szlovákiának. Erről állapodtak meg szombaton a kormánnyal - jelentette be Igor Matovič, miután találkozott a cég képviselőivel.  

Megnégyszerezte termelését, csak Szlovákiának gyárt a Chirana Medical
Fotó: TASR

"A Chirana úgy döntött, megnégyszerezi termelését, hogy ki tudja elégíteni a szlovákiai igényeket. nagyon örülök, hogy megegyeztünk. Ma ugyanis senki nem tudja, kiből lesz a jövőben az a páciens, akinek szüksége lesz ezekre a gépekre a nehéz időszakban, ami minden bizonnyal előttünk áll. Egy döntő fontosságú berendezésről van szó, amely megmentheti a páciens életét, amikor a tüdeje feladja" - fejtette ki Matovič.

A cég vezérigazgatója, Ján Brkal ígéretet tett arra, hogy megtesznek mindent a vállalás teljesítéséért. "Ebben a rendkívüli helyzetben úgy döntöttünk, csak Szlovákiának gyártunk lélegeztető berendezéseket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt a nehéz helyzetet kezelni tudja az ország. Gépeink különleges üzemmódban több szintű lélegeztetésre is képesek. Éppen a súlyos állapotban lévő tüdők esetén a legmegfelelőbbek, és sikerülhet velük a legsúlyosabb állapotban lévő pácienseket is lélegeztetni" - emlékeztetett.

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter közölte, hogy két típusú lélegeztetőgép létezik, melyek árának átlaga áfa nélkül 25 ezer euró. A kórházuk közti elosztásukat a járványügyi adatok és a felmerülő hiány alapján végzik majd. "Szeretném megnyugtatni az embereket, több mint 1000 lélegeztetőgép áll majd rendelkezésre, mivel további szerződés előkészületei zajlanak" - folytatta.

Az egészségügyben dolgozókat minden egyes nap telekommunikációs eszközökön keresztül képezik ki a gépek kezelésére. Pillanatnyilag 29 kórház kapcsolódott be ebbe a programba, de a miniszter szerint mindegyik kórházat igyekezni fognak a képzésbe becsatlakoztatni.

(TASR)