Megnőtt az érdeklődés a poptörténeti relikviák iránt a házi karanténok miatt

2020. március 17. - 11:48 | Kultúra

Az elmúlt napokban jelentősen megnőtt az érdeklődés a poptörténeti relikviák, egyebek között a Beatleshez kötődő kéziratok, valamint Doris Day zongorája iránt - mondta el hétfőn egy vezető amerikai aukciósház elnöke, aki szerint a fokozott érdeklődés hátterében az állhat, hogy nagyon sokan vannak házi karanténban a koronavírus járvány miatt.

A Beverly Hills-i Julien's Auctions alapítója, Darren Julien szerint a közelmúltban a szokásosnál tízszer több regisztráció, licit és katalógusrendelés érkezett be hozzájuk két - online is elérhető - áprilisi aukciójukhoz kötődően.

Sok az érdeklődő Olaszországból és Spanyolországból. Julien szerint miután Olaszország karantén alá került a múlt hét elején, ugrásszerűen megnőtt az olaszországi regisztrációk száma.

"Az embereknek kell valami, ami boldoggá és izgatottá teszi őket, hogy kicsit megszakíthassák az otthoni bezártsággal járó rutint"

- jegyezte meg az elnök.

Európában több tízmillióan vannak karanténban, miközben a kormányok próbálják megakadályozni a világszerte eddig több mint 6500 ember halálát okozó koronavírus terjedését.

Julien szerint sokan vonzó alternatív befektetésként tekinthetnek a poprelikviákra, miközben a részvény-, az olaj- és az egyéb piacok zuhannak. Hozzátette, az aukciósház a 2008-as válság idején és az azt követő évben is rekorddal zárt, mivel a vagyonos emberek keresték a módját, hogy színesítsék a befektetéseiket.

A Julien's Auctions két áprilisi aukcióján egyebek között Paul McCartney jegyzeteire lehet licitálni, amelyeket a Beatles 1968-as Hey Jude című számához írt. A dokumentum értékét 220 ezer dollárra (65 millió forint) becsülik.

A másik aukción Doris Day amerikai énekesnő, színésznő négy Golden Globe-díja, zongorája és ruháinak gyűjteménye is a tételek között szerepel.

(MTI)

Címkék: árverés, koronavírus