Megnyerte azt a pert a Líra könyvesbolt, amit azért indítottak ellenük, mert nem megfelelő módon árultak egy olyan ifjúsági könyvet, amiben homoszexuális tartalom volt

2024. február 10. - 11:58 | Külföld

A magyar bíróság a hatóságok formai hibáira hivatkozva hatályon kívül helyezte egy könyvesbolt-láncra kiszabott pénzbírságot, amely szemmel láthatóan homoszexualitást bemutató könyvet árult.

Megnyerte azt a pert a Líra könyvesbolt, amit azért indítottak ellenük, mert nem megfelelő módon árultak egy olyan ifjúsági könyvet, amiben homoszexuális tartalom volt
-illusztráció- (Fotó: MTI)

A Líra könyvesboltnak eredetileg 12 millió forintos (több mint 30 ezer eurós) bírságot kellett volna fizetnie.

A pénzbírságot tavaly az EU által is bírált törvény alapján szabták ki, amely tiltja a homoszexualitás gyermekeknek való bemutatását. A bíróság ugyanakkor pénteken közzétett ítéletében kijelentette, hogy a hatóságok "félreértelmezték" a 2021-es törvényt.

Azért bírságolták meg tavaly a Líra könyvesbolt-láncot, amiért a Heartstopper című képregényt a gyermekrészlegben úgy árusították, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően nem fóliázták be. A könyv borítóján két gimnazista látható kézen fogva. Alice Oseman brit írónő könyvét, ami két fiú szerelméről szól, a Netflix sorozata tette népszerűvé.

A Fővárosi Törvényszék a könyvesboltnak adott igazat, amely rámutatott, hogy a törvény írásjel-hibája megváltoztatja az LMBT+ témájú könyvek értékesítésének egyik feltételének értelmezését. A törvényből az következik, hogy a fóliázás kötelezettsége csak az egyéb termékektől elkülönítve értékesített könyvekre vonatkozik.

A vonatkozó törvény tiltja az LMBT+ témájú tartalmak megjelenítését olyan médiában, amelyhez 18 éven aluliak is hozzáférhetnek. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen például szégyennek nevezte, az Európai Bizottság pedig pert indított emiatt Magyarország ellen. Az EU szerint a törvény különösen ütközik a szólásszabadsághoz és a megkülönböztetés tilalmához való joggal.

A Líra könyvesbolt kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián az ítélethirdetés után is felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény rosszul van megírva, nehezen értelmezhető.

Denník N, AFP/para