Megnyílt a Szlovákiában egyedülinek számító robotgépekkel felszerelt rehabilitációs központ a légi Vitalitában

2021. november 29. - 23:20 | Régió

Nemrégiben arról számoltunk be olvasóinknak, hogy új rehabilitációs tornateremmel bővült a légi Vitalita Egészségközpont. Ez azonban még nem minden, egy újabb újdonságot is kínál a központ. A Benyovszky kastélyban Levita néven nyílt egy modern, robotalapú egészségügyi gépekkel felszerelt klinika.

Megnyílt a Szlovákiában egyedülinek számító robotgépekkel felszerelt rehabilitációs központ a légi Vitalitában
Barak Eszter felvételei - Továbbiakért kattints!

Az épület földszintjét még idén tavasszal kezdték el átépíteni, s őszre már el is készültek a munkálatokkal. Így októberben megnyithatta kapuit a Levita központ, amely Szlovákiában egyedülinek számít. „Több robotgépet helyeztünk üzembe, melyek komplex rehabilitációt nyújtanak a betegeknek. A robotok által támogatott terápia jelenleg a legeffektívebb és legmodernebb módszer arra, hogy a páciensek visszanyerhessék mozgásképességüket. Ezzel a betegség vagy baleset következményeképp kialakult mozgásképtelenséget a hagyományos módszerekhez képest rövid időn belül lehet javítani. A mai világban sajnos sok fiatal is agyvérzést szenved. Ők azok, akik még hosszú éveken át aktív tagjai lehetnek a társadalmunknak. Nem megfelelő kezeléssel azonban fennáll a veszélye, hogy sosem tudnak majd újra teljes értékű életet élni. Tehát ezt a terápiát nemcsak az időseknek, hanem a fiataloknak – beleértve a gyermekeket – egyaránt ajánljuk” – fejtette ki Ollé Vladimíra, a Levita ügyvezető igazgatója.

Ollé Vladimíra

Ollé Vladimíra elmondta, azért Léget választották a központ otthonának, mert szerették volna összekötni terápiájukat a Vitalita központtal. „A Vitalita az egyik legnagyobb rehabilitációs szakkórház, amely már több éves sikeres múltra tekint vissza. Szerettünk volna az itt gyógyuló betegeknek lehetőséget biztosítani, hogy még hatékonyabban tudjanak gyógyulni” – tette hozzá.

A terápia persze nemcsak a Vitalita pácienseinek nyújt segítséget, bárki számára elérhető. Legtöbben az agyvérzés utáni panaszaikkal keresik fel e szolgáltatást, de remekül alkalmazható például a gyermekbénulásban szenvedők esetében is. Ugyanígy nagy segítségére lehet a sclerosis multiplex kórral rendelkezőknek. „Bár ez a betegség gyógyíthatatlan, megfelelő terápiával lassítható a beteg állapotának romlása, illetve javítható az illető életminősége” – húzta alá Ollé Vladimíra.

Aki felkeresi a központot, annak a szükségleteihez igazítva, egyénre szabott kezelést állítanak fel. A gyakorlatok legnagyobb részét a robotgépek bevonásával végzik, kiegészítve néhány hagyományos kezeléssel.

(SzC)