Megnyitották az új, modern Nivy autóbusz-pályaudvart Pozsonyban (FOTÓK)

2021. szeptember 30. - 10:10 | Belföld

Csütörtökön hivatalosan is megnyitották az újjáépített Nivy autóbusz-pályaudvart a pozsonyi Mlynské Nivy-n.

Megnyitották az új, modern Nivy autóbusz-pályaudvart Pozsonyban (FOTÓK)
Fotók: TASR - További felvételekért kattints!

Az ingatlanfejlesztő HB Reavis szimbolikusan átadta a komplexumot a Slovak Lines autóbusz-társaságnak, mely az elkövetkező 40 évben működtetheti.

Megnyitották emellett a hozzá tartozó, zöld tetővel ellátott bevásárlóközpontot, valamint megnyitják a főváros első kerékpártornyát, ami lényegében egy nagy kapacitású automata biciklitárolót takar.

„Örülök, hogy négyévnyi munkálatok után sikerült befejeznünk. Bízom benne, hogy a helyből, ahonnan korábban menekültek az emberek, olyan hely válik, amelyet mindenki megkedvel” – nyilatkozta a HB Reavis Slovakia vezérigazgatója, René Popik.

Az újonnan átadott buszpályaudvarról ma, hajnali 3 órakor indult el az első járat, amelynek célállomása a swechati reptér volt. Reggel óta problémamentesen közelkednek a regionális és a távolsági buszok is.

A Slovak Lines igazgatója, Pavol Labant hozzátette, bízik benne, hogy az új buszpályaudvar nemcsak modern lesz, hanem segít növelni a tömegközlekedéssel utazók számát is.

Pozsony főpolgármestere, Matúš Vallo megjegyezte, nem nehéz elsőre tíz különbséget találni a régi és az új állomás közt. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy Pozsony látogatói és lakosai 21. századi körülmények közt érkezhetnek meg a fővárosba. Vallo hozzátette, szükség van a vasúti főállomás felújítására is, ennek érdekében pedig együttműködnek az állammal.

Az új buszpályaudvaron épült az ország első föld alatti körforgalma

A föld alatti körforgalom egyben a Nivy mélygarázs főbejárata. Több mint 2000 parkolóhely van itt. A gyalogosok három bejáraton át lépnek be a komplexumba, az egyik bejárat éjjel-nappal nyitva lesz. A kerékpárosok számára bicikliút, az épület mögötti utcában (Páričkova) pedig 118 férőhelyes kerékpártároló épült. 25 másodpercig tart elhelyezni itt egy biciklit.

Az utasok a nap 24 órájában, a hét minden napján elérhetik a buszpályaudvart. Az állomások a föld alatti első szinten vannak. 36 peront (25 regionális, 11 nemzetközi és távolsági járat) és hét leszállóhelyet alakítottak ki itt.

Ezen a szinten boltok, drogériák és gyorséttermek, poggyászmegőrző és információs pultok találhatók. Az induló és érkező járatokat egy nyolc méter hosszú, repülőtéri stílusú digitális falon tüntetik fel. Az autóbusz-járatok üzemeltetői számára benzinkutat, autómosót, gyorsszervizt, járműkarbantartó és -tisztító részleget alakítottak ki a komplexumban. Az állomás napi kapacitása 20 ezer utas, 1100 járat, de a terminál maximális kapacitása akár ötször nagyobb is lehet.

A Nivy komplexum építése 2017-ben kezdődött, és csütörtökön nyitották meg. A nemzetközi buszpályaudvar mellett bevásárlóközpont, piactér és egy magas irodaház található a létesítményben. Az épület tetején futópálya, edző- és piknikpark, közösségi kert és játszóterek találhatók.

(TASR/parameter)

Címkék: Mlynské Nivy, Pozsony