Megnyitották a Penta új csúcskórházát, az első rendelők hétfőtől várják a pácienseket (FOTÓK)

2023. március 30. - 12:57 | Régió

Csütörtökön megnyitotta kapuit a Penta eddigi legnagyobb kórháza, a pozsonyi Bory. Az első rendelők hétfőtől kezdik fogadni a pácienseket. Első körben a kórházi rendelőintézet, a radiológiai osztály és a sugáronkológiai osztály nyit meg. A tervek szerint az intézmény idén ősszel működhet teljes erőbedobással.

Megnyitották a Penta új csúcskórházát, az első rendelők hétfőtől várják a pácienseket (FOTÓK)
Fotók: TASR - további képekért kattints!

Az egészségügyi ellátást az állami egészségbiztosítás fedezi majd, ezért a pácienseknek a kivizsgálások során elég az egészségügyi kártyájukat felmutatniuk. Ľuboš Lopatka, a kórház vezérigazgatója szerint az intézmény a gyógyprogramok első etapjára az összes egészségbiztosítóval szerződést kötött.

A pácienseknek tehát a kezelésekért semmilyen járulékot nem kell fizetniük. „Csupán a standardon felüli szolgáltatások kerülnek külön felszámításra, mint például a kísérő betegszobában való tartózkodása, vagy egy adott szakember kiválasztása” – tette hozzá Lopatka, majd nyomatékosította, hogy a kórház nem tesz különbséget azt illetően, hogy ki melyik biztosítónak a kliense.

Első körben, tehát áprilisban az aneszteziológiai és intenzív terápiás, valamint a belgyógyászati, idegsebészeti, hematológiai, nőgyógyászati és szülészeti rendelők nyitnak meg. De szintén működnek majd a sebészeti, szemészeti, ortopédiai, urológiai és reumatológiai rendelők.

Eleinte 500 dolgozója lesz a kórháznak, Lopatka szerint pontosan annyi alkalmazottjuk van, amennyire szükségük van. A tervek szerint a jövő évben, a teljes működés időszakában már 1500 alkalmazottja lesz a kórháznak, ebből 320 orvos, 440 egészségügyi nővér és 470 egészségügyi dolgozó. A kórház többi részét fokozatosan helyezik üzembe.


TASR/para

Címkék: Pozsony, Bory kórház