Megnyitották a Rheinmetall magyarországi üzemét, hasonló tankgyár épülhet a magyarlakta Szepsiben is (FOTÓK)

2022. március 28. - 10:02 | Külföld

Szombaton a magyarországi Zalaegerszegen ünnepélyesen átadták a német hadipari óriás, a Rheinmetall harcjárműgyárát.

Megnyitották a Rheinmetall magyarországi üzemét, hasonló tankgyár épülhet a magyarlakta Szepsiben is (FOTÓK)
A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Cséfalvay Á. András)

A magyar állam és a Rheinmetall közös beruházásában 60 milliárd forintból (mai értékén: 160 millió euró) épült meg a Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem a zalai megyeszékhelyen. A mintegy 18 hektáros területen a közel 30 ezer négyzetméteres gyártócsarnok épülete már áll, a termelés várhatóan 2023 elején megindul.

A fejlesztéshez kapcsolódóan a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya meglévő elemei kiegészülnek az off-road járművek speciális igényeihez igazodó tesztkörnyezettel is, mintegy 30 hektáros területen. Megépült már egy klímakamra, egy 250 méter hosszú, tesztelési célú lőcsatorna, és az off-road járművek összesen 15 különböző képességének vizsgálatára, ellenőrzésére alkalmas tesztpályaelemek

A beruházás teljes költsége 100 milliárd forintra (267 millió euró) rúg.

A gyármegnyitón jelen volt Orbán Viktor is, aki többek között kijelentette:

"Amikor hadsereget építünk, akkor persze készülünk a legrosszabbra, de valójában utat nyitunk a kedvező jövő számára is."

Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a további tervek kapcsán arról beszélt, hogy más magyarországi programjaik között szerepel lőszergyár építése is, amivel szintén haladnak,

"mert sokkal több lőszerre, robbanószerre van szükség".

A közlemúltban a Rheinmetall bejelentkezett a szlovák védelmi minisztérium 1,7 milliárd eurós pályázatára is, amely 152 katonai páncélos harcjármű beszerzésére irányul. Ha a német cég elnyerné a közbeszerzést, a szlovák hadseregnek nemcsak Zalaegerszegen gyártanák a Lynx páncélosokat, hanem a zalaegerszegihez hasonló üzemet létesítenének a kelet-szlovákiai Szepsiben is - amely a szlovák harcjármű-flottilla 80 százalékát gyártaná.

(MTI/parameter)