Megoldódhat a közlekedési probléma a Duna felvízcsatornája által elzárt községek számára

2017. április 5. - 09:42 | Régió

Könnyebben megközelíthetők lehetnek a bősi vízerőmű közelében lévő községek. A Vízgazdálkodási Építővállalat, a környezetvédelmi minisztérium megyei szervezete, valamint a közlekedési minisztérium a felvízcsatornán lévő zsilipkamrák helyreállítását tervezi, hogy azt a nyilvánosság közútként használhassa. 

Ez a megoldás gazdaságilag kedvezőbb, technikailag elfogadhatóbb, mint egy teljesen új híd felépítése vagy a komp üzemeltetése. De elsősorban a leggyorsabb megoldás lenne az érintett községek lakóinak, illetve azok számára, akik ezen az útvonalon közlekednek.

„A Vízgazdálkodási Építővállalat egy hosszú távú megoldással foglalkozik, ami főleg Doborgaz, Vajka, Keszölcés, Nagyszarva, Felbár és Bodak lakosságának tenné lehetővé, hogy autóval, kerékpárral vagy akár gyalog is átjussanak a vízerőmű másik felére anélkül, hogy a komp működésére lennének szorulva”

– tájékoztatott Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter.

Ennek a megoldásnak a szükségessége idén télen is megmutatkozott, mikor az időjárási viszonyok miatt 18 napra teljesen leállt a hajózás a Dunán, így az embereknek a hosszú kerülőutat kellett használniuk, hogy átjussanak a felvízcsatorna másik oldalára.

„A Vízgazdálkodási Építővállalat már rendelkezik megvalósíthatósági tanulmánnyal és továbbra is intenzíven dolgoznak annak a lehetőségén, hogy az öt zsilipből kettőt autó- és kerékpárforgalomra használhassanak, de a gyalogosok is igénybe vehetnék”

– tájékoztatott Daniel Kvocera, a vállalat vezérigazgatója.

„Nagy lehetőséget ad a projekt sikerességére a tanulmány befejezése. Az összes szervezet, melyekkel a tanulmány készítője tárgyalt, hajlik a projekt kivitelezése felé. Emellett pozitívan értékelik az érintett községek polgármesterei is. Úgy gondolom, hogy ha az összes illetékes szerv egyértelműen zöld utat ad a projektnek, akkor az új útszakasz jelentős segítség lesz a régió fejlesztésében”

– tette hozzá Kvocera.

A tanulmány szerint ezeket a zsilipeket át lehet építeni úgy, hogy azokat közútként használják az autók, míg a szomszédos zsilipeken a kerékpárosok és a gyalogosok számára alakítanának ki utat, ami akár menekülő-útvonalként is szolgálhatna.

-para-