Megoldódott Szlovákia gázhelyzete a következő télre? Aláírtak ma egy szerződést, ami nagyban segíthet

2022. szeptember 8. - 16:52 | Belföld

Szlovákia aláírta a szerződést, Olaszországon keresztül kapjuk majd a cseppfolyósított földgázt.

Megoldódott Szlovákia gázhelyzete a következő télre? Aláírtak ma egy szerződést, ami nagyban segíthet
Fotó: TASR

Szlovákia csütörtökön aláírta a szerződést a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról, amely Olaszországon keresztül fog érkezni. Az ExxonMobile és a Szlovák Gázművek (SPP) közti együttműködésről van szó.

A szerződés aláírására Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök római látogatása alkalmával került sor.

A szlovákiai tározók térfogatának 10 százalékát biztosítja a szerződés, Heger szerint a cseppfolyósított földgáz 2022 utolsó negyedévében és 2023 első negyedévében érkezik meg.

Richard Prokypčák, az SPP vezérigazgatója kiemelte, hogy egy ideje már lekötötték az Olaszországból Szlovákiába irányuló szállítási kapacitást, és ezzel az aláírással biztosították a gázt is a szállítási kapacitáshoz.

Az igazgató szerint Szlovákiának ezáltal biztosítva van a szükséges gázmennyiség a következő télre. A szállítási kapacitás október 1-től az SPP tulajdonában van, és ekkortól kezdődnek meg az LNG szállításai is Szlovákiába.

Az SPP a cseppfolyósított földgázzal arra az eshetőségre igyekszik felkészülni, ha az orosz Gazprom leállítaná a gázszállítást.

„Szlovákia az elmúlt hónapokban nem tétlenkedett, elegendő gázt biztosított” – hangsúlyozta Heger.

Hozzátette, az LNG-t alacsonyabb áron adják, így olcsóbban lehet majd eljuttatni a háztartásokba is.

A kormányfő emlékeztetett, hogy Szlovákia fejlett infrastruktúrával rendelkezik, hiszen minden szomszédos állammal gázvezeték köti össze. Emellett biztosított a norvég gáz is Lengyelországon keresztül, valamint a horvát LNG-terminál ellátása is.


(TASR)