Megölhették az Iszlám Állam vezetőjét!

Az Egyesült Államok akciót hajtott végre szombaton Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet bujkáló vezetője ellen - adta hírül egy amerikai tisztségviselő névtelenséget kérve.

Megölhették az Iszlám Állam vezetőjét!
Abu Bakr al-Bagdadi

Hogy sikeres volt-e a művelet, arra nem tudott felelni, ám Donald Trump elnök pár órával korábbi közlése a Twitteren, miszerint "az imént valami nagyon nagy dolog történt", azt sejteti, hogy a terroristavezért vagy megölték, vagy elfogták. Trump azt is tudatta, hogy nagy bejelentésre készül reggel a Fehér Házban - közép-európai idő szerint kora délután.

A Newsweek című amerikai lap értesülése szerint az akciót Szíria északnyugati részén hajtotta végre különleges kiképzésű alakulat. A lapnak nyilatkozó magas rangú katonai vezető, akit tájékoztattak az akcióról, azt mondta: al-Bagdadi "nagy bizonyossággal meghalt", állítólag egy bombamellényt robbantott fel magán.

Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere, az Egyesült Államok 25 millió dollár vérdíjat tűzött ki fejére.

A világ legveszélyesebb terroristavezére nyolc hónapig az amerikaiak kezében volt, de akkor még nem tartották elég nagy halnak őt, és 2004 decemberében szabadon engedték. ITT olvasható róla az Index.hu portréja.

(MTI/Index)