Megölte magát a fiatal és tehetséges szlovák rendezőnő, Mária Rumanová

Önkezével vetett véget saját életének a 30 éves Mária Rumanová, aki Jaro Vojtek tanítványa volt. Halálának körülményeiről nem közöltek részleteket.

Megölte magát a fiatal és tehetséges szlovák rendezőnő, Mária Rumanová
Mária Rumanová - Forrás: Facebook

A rendezőkolléga és tanár szerint a tragikus hírt megerősítette Ingrid Mayerová, a Képzőművészeti Egyetem dokumentáris alkotásokért felelős műtermének vezetője, valamint egy jóbarátja, Marek Šulík is.

Vojtek a SME cikkében úgy emlékszik vissza rá, mint aki érzékeny és törékeny volt, valamint akinek hatalmasak voltak az elvárásai magávan szemben. 

Rumanová a Hotel Úsvit c. dokumentumfilmmel debütált rendezőként, melyben arról elmélkedett, hogyan teljesítheti az ember az álmait és a vágyait, ha az életét a legnagyobb mértékben a gazdasági lehetőségei alakítják, és milyen belső érzésekhez juthat egy szegény ember, aki a szociális előítéletek hálójából soha nem tud szabadulni.

A filmet a dokumentumfilmek amszterdami fesztiváljára is meghívták.

A témája szerint kamerája négy személyt követett figyelemmel Tiszacsernyőről (Čierna nad Tisou) - lefilmezte, ahogy szerencsét próbálnak, de nem rejtegette hibáikat vagy akár adott esetben jogellenes cselekedeteiket sem.

Jó helyismeretének köszönhetően némely jeleneteket meg is rendezhette, és mivel az egészet két kamerával forgatta, majd eggyé gyúrt, úgy fest, mintha nem is dokumentum-, hanem játékfilmet néznénk.

"Megmutatkozott benne, hogy erős szociális érzékkel bír" - jegyezte meg Jaro Vojtek, hozzátéve, hogy ez már az iskolában is feltűnt. "Provokált, új nézőpontokat kutatott a dokumentáris alkotás területén, és ezzel lendített a kortársain is" - fogalmazott.

Halála sokakat megrendített, mivel nemcsak egy új filmes generáció ifjú tehetségéről, hanem egy különleges emberről is volt szó.

Mária Rumanová dolgozott a szlovák közmédia Umenie (Művészet) c. magazinműsoránál, valamint együttműködött a Szlovák Nemzeti Színházzal.

(SME)