Megöltek egy neves környezetvédőt

Lelőttek egy neves környezetvédelmi szakembert Tanzániában, az illegális elefántcsont-kereskedelem elleni küzdelem élharcosa, a dél-afrikai Wayne Lotter előzőleg számtalan halálos fenyegetést kapott.

Az 51 éves férfit szerda este lőtték le ismeretlenek a tanzániai főváros, Dar es Salaam Masaki negyedében. Lotter a repülőtérről tartott szállodájába, amikor taxiját megállította egy másik jármű. Két fegyveres férfi kinyitotta a taxi ajtaját és lelőtte a férfit.  

Lotter a PAMS Alapítvány alapítója és igazgatója volt, ez a civil szervezet az afrikai kormányoknak és közösségeknek nyújt segítséget az elefántok védelmében, az orvvadászok elleni harcban. Az alapítványt 2009-ben hozták létre Tanzániában, azóta a férfi számtalan halálos fenyegetést kapott illegális vadállat-kereskedőktől.

Az alapítvány hozta létre és támogatta a tanzániai rendőrség elit vadorzóellenes egységét, amely letartóztatta a legnagyobb elefántcsont-kereskedőket, köztük a kínai Jang Feng Glant, akit mindenki csak elefántcsont-királynőnek nevezett. 2012 óta az egység több mint kétezer vadorzót és elefántcsont-kereskedőt fogott el, 80 százalékukat börtönbe juttatták. A egységről a Netflix nemrég dokumentumfilmet is készített Ivory Game címmel.

Lotter a minap elmondta, hogy az egység munkája által Tanzániában több mint 50 százalékkal sikerült visszaszorítani a vadorzást. Wayne Lotter a nemzetközi vadvédelmi közösség kiemelkedő figurája volt, számos természetvédelmi csoport vezetésében vett részt, ő volt az alelnöke a vadőrök nemzetközi szervezetének is.

Jane Goodall, a világhírű főemlőskutató hősnek nevezte Wayne Lottert, aki a személyét ért támadások ellenére szembe szállt az orvvadászattal. "Ha ez egy szándékos támadás volt azért, hogy a PAMS alapítvány munkáját ellehetetlenítsék, akkor nem fognak sikerrel járni" - hangoztatta.


MTI/para