Megpróbálták ellopni Banksy művét Kijev közelében!

2022. december 4. - 09:28 | Külföld

Megpróbálták ellopni Bansky neves brit utcaművész egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg - közölték a helyi hatóságok.

Megpróbálták ellopni Banksy művét Kijev közelében!
Forrás: Banksy / Instagram

Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Bansky egyik rajzát. Kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást - közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazáson Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője.

A közösségi portálokon Kuleba üzenete mellett egy fotó volt látható a narancsszínűre festett fallal, amelyből a festményt kivágták.

A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarccal, kezében tűzoltó készülékkel.

Kuleba közölte: a rendőrség több embert a helyszínen előállított, a rajzra jó állapotban találtak és a rendvédelmi erők birtokában van.

Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov közölte, hogy "nyolc embert azonosítottak", 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy "anyagi kár okozása miatt megindult az elsődleges nyomozás".

November közepén Bansky, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Bansky hét művet készített novemberben Kijevben és a környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék kupacon.

"Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei (.). Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcaművészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit" - írta a megyei kormányzó.