Megríkatta a közönséget a NASA marsjárójáról szóló dokumentumfilm

2022. november 22. - 12:53 | Tech

Váratlan hatása volt a NASA Opportunity marsjárójának küldetését bemutató dokumentumfilmnek: megríkatta a közönséget - mondta el Ryan White, az Észak-Amerikában szerdától megtekinthető produkció rendezője.

Megríkatta a közönséget a NASA marsjárójáról szóló dokumentumfilm
Fotó: TASR - illusztráció

A Good Night Oppy (Jó éjt, Oppy) című dokumentumfilm szeptemberben debütált a Telluride Filmfesztiválon. Mint White felidézte, az Opportunity missziójáról szóló film vágása közben fel sem merült, hogy a robot története meghatja majd a nézőket.

A Mars Exploration Rover (MER) küldetése 2003-ban kezdődött, mikor a NASA útjára bocsátotta. A NASA Spirit és Opportunity marsjárójának küldetését 90 napra tervezték eredetileg, de az Opportunity (Oppy) végül 14 évig teljesített szolgálatot a vörös bolygón, utolsó üzenetét - "Az elemeim lemerültek, sötét van" - 2018. június 10-én küldte a Marsról.

White elmondta, hogy amikor az utolsó üzenet után felkereste a misszión dolgozó tudósokat és mérnököket, érzelemmentes, tudományos beszámolókra számított, de mélységesen tévedett. Ezek az emberek gyermekkori álmaikat beteljesítve dolgoztak a projekten. Ez volt az egész életük, szinte a gyermeküknek tekintették a marsi robotot - mesélte.

A nézők a vetítések után elmondták, hogy a marsjáró sokban hasonlított a Pixar animációs stúdió Wall-E című animációs filmjének hősére. A produkció 2008-ban, a rover landolása után került a mozikba. "Azt hiszem, az összehasonlítások elkerülhetetlenek, amikor egy kis robotról készítünk egy dokumentumfilmet, aki egyedül van egy bolygón" - mondta ezzel kapcsolatban White.

A Good Night Oppyt szerdától tűzi műsorára az Amazon streamingszolgáltatása.


(MTI)

Címkék: NASA