Mégsem a csallóközcsütörtöki az ország legnagyobb adventi koszorúja!

2022. november 28. - 08:22 | Régió

"Csallóközcsütörtökben az idei évben immár 16. alkalommal készült el Szlovákia legnagyobb adventi koszorúja" - közölte a minap a település polgármestere, Őry Péter. Ez viszont (már) nem igaz.

Mégsem a csallóközcsütörtöki az ország legnagyobb adventi koszorúja!
Fotó: TASR

A csallóközi faluban felállított koszorú 15 méter átmérőjű, a gyertyák magassága pedig több mint 2 méter. A hírt egyébként a TASR hírügynökség is lehozta, noha a csallóközcsütörtöki rekord 2009-ből származik.

A hírügynökség viszont vasárnap kiadott egy másik hírt, miszerint idén megdöntötték az ország legnagyobb adventi koszorújának rekordját, mégpedig az ilavai járásbeli Košeca községben.

A 36 méter 20 centiméteres koszorú méreteit rögzítette Igor Svítok, a Szlovák Rekordok Könyvének szakembere is (ő az, aki a vásárúti réteskígyót is rendszerint lemérte).

Az idei akciót a faluban adventi amfiteátrumnak nevezték el. Adta magát az ötlet ugyanis, hogy a helyi amfiteátrumot körbeölelő falat díszítsék fel. Ezt rakták tele tűlevelű ágakkal és készítették el belőle a hatalmas koszorút. Mindenki hozott rá, amit tudott, a gyertyák végül 1,5 méter magasak lettek.

Gondolhatnánk, hogy ha idén döntöttek rekordot, akkor eddig talán a csallóközcsütörtöki volt a legnagyobb, de ez sem állja meg a helyét, mivel a szomszédos annamajori (Miloslavov - Szenci járás) tartotta a rekordot 17,85 méterrel.

(TASR)