Mégsem lesz országos tesztelés? Egyre nagyobb a feszültség a koalícióban, Remišová is Sulík pártjára állt

2021. január 14. - 17:35 | Belföld

Egyre nagyobbak az ellentétek a kormánykoalíción belül. Richard Sulík (SaS) csütörtök reggeli sajtótájékoztatója után, pár perccel 11 óra – és a kezdés – előtt lefújták a kormány ülését, amelyen az országos tesztelés részleteit kellett volna tisztázni. Háttérinformációk szerint az OLaNO egyedül maradt a az országos tesztelés támogatásával, a másik három párt nem akar a november elején végzetthez hasonló tesztelésbe belemenni.

Mégsem lesz országos tesztelés? Egyre nagyobb a feszültség a koalícióban, Remišová is Sulík pártjára állt
Fotó: TASR

Miután Richard Sulík reggel megerősítette, hogy az SaS nem támogatja, hogy egy hétvégén teszteljenek az egész országban, a koalíció elnapolta a 11 órára meghirdetett rendkívüli kormányülést. Ennek egyetlen pontja lett volna: el kellett volna fogadni az országos tesztelés részletes tervét. Az OĽaNO ezt a novemberi tesztelésekhez hasonlóan, csak most kizárólag az önkormányzatok szervezésében, a hadsereg és a járási hivatalok kisebb támogatásával, akarta megvalósítatni. Lapinformációk szerint azonban a másik három párt nem támogatja ezt az elképzelés.

Igor Matovič a szerdai kományülés után továbbra is azt hangoztatta, hogy egyetlen megoldás, ha az ország egész területén egyszerre tesztelik az embereket, amelyre (idén) első alkalommal a jövő hétvégén került volna sor. Majd hetente megismételték volna, amíg 0,5 százalék alá nem csökken a fertőzöttek aránya. Úgy látszik azonban erre nemet mondott a másik három koalíciós partner.

Sulík már csütörtökön reggel jelezte, hogy ők nem támogatják a egész országban egyszerre megvalósuló tesztelést, inkább növelnék a mobil mintavételi pontok számát és kapacitását, emellett pedig lehetővé tennék a tesztelést – önkéntes alapon – a cégekben.

Hasonló állásponton van a Za ľudí is, Veronika Remišová pártja délutáni nyilatkozatában a legfertőzöttebb járások tesztelését szorgalmazza.

„A tesztelés nem általános gyógyszer, csak az egyik eszköz a pandémia jobb kezelésére - állítja Remišová. – Ezért a tesztelést a lehető leghatékonyabban kell végezni ott, ahol a legnagyobb értelme és hatása van, vagyis a legfertőzöttebb járásokban.”

A Za ľudí – az SaS-hez hasonlóan – a mintavételi pontok számának növelésében és a rendszeres vállalati tesztelés támogatásában látja a megoldást, amelyet szintén a kormány fizetne. Nem tartja elképzelhetőnek a cégek bezárását, ami szerintük hatalmas gazdasági károkat okozna.

(lpj, sme.sk)