Mégsem marad brüsszeli képviselet nélkül a felvidéki magyarság!

2019. május 28. - 17:55 | Belföld

Kedden Pozsonyban tanácskoztak a visegrádi négyek külügyminiszterei, és ha már a szlovák fővárosban járt a magyar diplomácia vezetője is, az elég ok arra, hogy Szíjjártó Péter egy-két jó szóra megálljon az MKP főhadiszállásán. Itt hangzott el, a brüsszeli képviseletünk be van biztosítva, még ha sem az MKP, sem pedig a Híd nem szerzett elegendő szavazatot a szombati európai parlamenti választásokon.

Mégsem marad brüsszeli képviselet nélkül a felvidéki magyarság!
Fotó: Paraméter

Szíjjártó méltatta az MKP választási eredményét, hogy a Menyhárt József vezette tömörülés több szavazatot szerzett, mint három másik hazai parlamenti párt (SNS, Sme rodina, Híd - a szerk. megj.). De mivel még ez az eredmény sem volt elegendő ahhoz, hogy mandátumhoz jusson a közösség pártja, a magyar külügyér kijelentette, a felvidéki magyarság nem marad képviselet nélkül az Európai Parlamentben: a legerősebb magyarországi kormánypárt segítő kezet nyújt az ügyeink képviseletéhez.

Ezzel összefüggésben portálunk megszólította Menyhártot, hogyan kell elképzelni az ilyen együttműködést. A pártelnök elmondta, erről még korai lenne beszélni, de idővel majd konkrétabb kontúrokat kap az elképzelés.

A Paraméter Szíjjártó Péterhez is intézett egy kérdést a magyarországi politikai helyzettel összefüggésben. Azt firtattuk, hogy mit szól a külügyminiszter ahhoz az értékeléshez, miszerint az otthoni elsöprő - 52 százalékos - győzelme csökkenő európai uniós befolyással párosul, főleg, ha azt vesszük tekintetbe, hogy a legbefolyásosabb pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) pár héttel az EP-választások előtt felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Erre a felvetésre reagálva Szíjjártó érdemi választ nem adott, csupán felsorolta azokat az ismert tényeket, amik mindössze részben függenek össze a Fidesz EU-s befolyásának állapotával. Mert igaz, hogy az uniós tagállamok politikai formációi közül az Orbán Viktor vezette párt érte el a legnagyobb arányú győzelmet, és az is elképzelhető, hogy az EPP-n belül így a harmadik legerősebb lesz a magyar delegáció, de ez mind eltörpülhet az alább jelzett, kialakult helyzethez képest.

Mivel Manfred Weber az EPP csúcsjelöltjeként és Angela Merkel támogatottjaként továbbra is esélyes az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára, meglehetősen fontos, miként nyilatkozik a felfüggesztett tagságú Fideszről. A német kereszténydemokrata politikus a választásokat követően kitért a magyarországi pártra. „Az Európai Néppártnak körülbelül 26 mandátumos többsége van, mi vagyunk a legnagyobb képviselőcsoport. Azt hiszem, ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is” – jegyezte meg Weber, nem titkolva, hogy nincs feltétlenül szükségük a 13 mandátumot szerzett magyar kormánypártra.

Ugyanakkor az is igaz, hogy uniószerte megerősödtek a liberálisok (valamint a pártcsaládjuk is, az ALDE), akikkel kapcsolatban úgy hírlik, hogy olyan jelöltet akarnak a bizottság élére, aki képes többséget építeni a különböző erők összefogásával. Így az ALDE az együttműködés feltételéül fogja szabni, hogy az EPP a felfüggesztést követően most már zárja ki végleg a soraiból a Fideszt.

(sp)