Mégsem mond le a Smer igazságügyi államtitkára?

2019. március 25. - 16:27 | Belföld

Monika Jankovská igazságügyi államtitkár nem távozik a hivatalából. Ezt az információt az Igazságügyi Minisztérium tette közzé a közösségi hálón azzal összefüggésben, hogy Jankovskát áthelyezik a Trencséniről a Pozsonyi Kerületi Bíróságra.

Mégsem mond le a Smer igazságügyi államtitkára?
Fotó: TASR

A tárca hétfői közleménye szerint Jankovská továbbra is államtitkár, illetve felfüggesztett bíró marad.

Az SZK Bírói Tanácsa hétfőn jóváhagyta a kérvényét, melyben a Pozsonyi Kerületi Bíróságra való áthelyezését kérte 2019. április 1-től. Jankovská a Bírói Tanács előtt kijelentette: vissza akar térni a bíróságra.

„A 385/2000 számú törvény szerint kell eljárnom. Miután megegyeztem a kerületi bíróság elnökével, és természetesen az igazságügy-miniszterrel, valamint a kormányfővel is, a törvény által előírt határidők betartása mellett bíróként folytatom tovább” – tette hozzá Jankovská.

Arra a kérdésre, hogy lemond-e az államtitkári tisztségéről, illetve a képviselői mandátumáról, tekintettel arra, hogy a kerületi bíróságon szükség van a bírókra, a parlament és a kormány megbízatási ideje azonban csak egy év múlva jár le, azt válaszolta, hogy a mandátumát sosem fogadta el. Elismételte, hogy ismét bírónőként akar tevékenykedni, de hogy pontosan mikor ölti fel újra a talárt, nem konkretizálta. „Ahogy mondtam, azután térek vissza a bíróságra, hogy megegyeztem a kerületi bíróság elnökével, az igazságügy-miniszterrel és a kormányfővel” – tette hozzá.


TASR