Mégsem a PS, hanem a Smer nyerné meg a választásokat egy újabb közvélemény-kutatás szerint

2023. szeptember 26. - 20:50 | Belföld

A Smer-SD a szavazatok 18 százalékával nyerné meg a parlamenti választásokat. Őket a Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom követi 16,6 százalékkal, illetve a Hlas-SD a szavazatok 13,7 százalékával. Ez derül ki a Focus ügynökség felméréséből, melyet a TV Markíza felkérésére készített.

Mégsem a PS, hanem a Smer nyerné meg a választásokat egy újabb közvélemény-kutatás szerint
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Bejutna a parlamentbe az OĽANO és barátai, a Za ľudí és Keresztény Unió (8,2 százalék) koalíció is, amelynek legalább hét százalékra van szüksége a bejutáshoz. Őket követi a a Republika (7,7 százalék) és a KDH (6,5 százalék). Az SNS (6,4 százalék) és az SaS (5,8 százalék) is ott ülne a törvényhozásban.

A Sme rodina (4,1 százalék), a Demokrati (4 százalék), a Szövetség (3,5 százalék) és az ĽSNS (1,7 százalék) újfent a parlament kapujain kívül maradna. A Modrí, Most-Híd végül 0,7 százalékos, a Magyar Fórum, Szlovákiai Polgári Demokraták, Za regióny, Roma koalíció, Demokrata Párt pedig a szavazók 0,6 százalékának támogatását szerezné meg.

A Smer-SD 33 mandátumot szerezne a parlamentben. A Progresszív Szlovákiának 30 képviselője lenne, a Hlas-SD-nek 25, az OĽANO és Barátai koalíciónak, Za ľudínak és a Keresztény Uniónak 15. A Republika 14 képviselői helyet foglalna el a parlamentben, a KDH 12, az SNS 11, az SaS pedig 10 mandátumot szerezne.

A felmérés 1017 válaszadóból álló reprezentatív mintán készült, szeptember 22. és 26. között.

TASR/para


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink:

Címkék: felmérés, smer-sd, Focus