Mégsem Šefčovič, hanem Ladislav Kamenický lehet a pénzügyminiszter

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő úgy gondolja, hogy a Smer-SD elnöksége elfogadja azt a javaslatot, mely szerint Ladislav Kamenický lenne az új pénzügyminiszter.

Mégsem Šefčovič, hanem Ladislav Kamenický lehet a pénzügyminiszter
Robert Fico és Peter Pellegrini kassai sajtótájékoztatójuk előtt (Fotó: TASR)

Pellegrini erről Robert Fico Smer-elnökkel közösen tájékoztatta a sajtót Kassán, a Tőketerebesi járásban megvalósuló kihelyezett kormányülések előtt. Ezzel nem igazoldótak be azok a sajtóértesülések, melyek szerint a miniszterelnök az államfőválasztáson második helyet elérő Maroš Šefčovičot látná szívesen a pénzügyminiszérium élén. Ugyanakkor nem lehet kizárni ezt a lehetőséget sem, Šefčovič őszig tölti be Brüsszelben az Európai Bizottság alelnöki posztját, és nem kizárt, hogy mandátuma lejárta után hazatér Szlovákiába.

A jelenlegi pénzügyminiszter, Peter Kažimír a Szlovák Nemzeti Bank elnöki posztját fogja betölteni. Az új pénzügyminiszter személyéről a kormánypárti Smer-SD elnöksége hivatott dönteni - erre jövő hét elején kerülhet sor. Robert Fico pártelnök nyilatkozata szerint az új tárcavezető a húsvéti ünnepek után kerülhet kinevezésre. Amíg nem foglalja el posztját, addig Peter Pellegrini kormányfő látja el a pénzügyi tárca irányítását.

A 38 éves Ladislav Kamenický a Smer-SD parlamenti képviselője, és a parlament pénzügyi és költségvetési bizottságának elnöke.

„Az illetőt személyesen ismerem, és volt már szerencsém vele együttdolgozni. Úgy gondolom, hogy egy felkészült emberről van szó, aki szakmailag is alkalmas arra, hogy egy ilyen fontos pozíciót kapjon a kormányban” – közölte Pellegrini. A tárca szerinte eddig is kiválóan működött, és a működése az új miniszter kinevezéséig is be lesz biztosítva.

Addig még politikai vitákra kerül sor több készülő törvényről. „Nem áll az érdekemben, hogy hosszú ideig a pénzügyi tárca élén maradjak. Ennek nem lenne értelme. A következő napok ezért kulcsfontosságúak lesznek” – pontosított. Hozzátette: a kormánykoalíción belül egy olyan új intézkedéscsomagról kell tárgyalniuk, amelyet a parlament májusi ülésén akarunk előterjeszteni. A javaslatok az adózással, a járulékokkal, a gyermekgondozási segéllyel, a szülői támogatással és a karácsonyi nyugdíjjal lesznek kapcsolatosak. Az új pénzügyminiszternek ezekkel az intézkedésekkel is foglalkoznia kellene.

Fico emlékeztetett: ha kinevezik Kamenickýt, akkor a parlament Pénzügyi Bizottságában is kellene valakit találni a helyére. „Nincs minden sarkon olyan ember, aki ki tud igazodni az államháztartásban. Három név jöhet számításba a vita során” – zárta. Hogy ki kerül a bizottság élére, szintén a Smer-SD jövő heti elnökségi ülésén derül majd ki.

(TASR)