Mégsem szeptemberben lesznek a választások? Boris Kollár számára ez lenne az ideális hónap

2023. február 13. - 14:34 | Belföld

A Sme rodina úgy gondolja, hogy az előrehozott választás júniusban lenne ideális. Azaz nem szeptember legvégén, ahogy az a mostani felállás szerint érvényes.

Mégsem szeptemberben lesznek a választások? Boris Kollár számára ez lenne az ideális hónap
Kollár a lányával bálozott a hétvégén (Facebook)

Erről hétfőn Boris Kollár beszélt, aki elmondta, hogy a mozgalma csak akkor szavazná meg az időpont módosítását, ha valamelyik korábbi koalíciós partnere, az SaS vagy az OĽaNO megváltoztatná a véleményét. Azaz, ha a két nevezett politikai szervezet egyike meggondolná magát, és már jobb időpontnak tartana egy júniusi terminust a pár hete elfogadott szeptemberi helyett.

Kollár kijelentette, nem támogatja, hogy az ellenzék állandóan 30 képviselői aláírást gyűjtsön össze, aminek köszönhetően kedvükre "cirkuszolhatnak" a parlamentben az általuk összehívott rendkívüli ülésen, hogy megkíséreljenek megszavazni egy másik időpontot.

A Sme elnöke ugyanakkor Eduard Hegernek is üzent. Arra kéri a megbízott kormányfőt, hogy mielőbb döntsön arról, gogy otthagyja-e az OĽaNO-t. Kollár egyébként támogatja, hogy Heger egészen a választásokig vezesse az országot, még akkor is, ha elhagyja a pártját, amit Igor Matovič vezet. Ahogy arról már orábban írtunk, mindenki arra a mozzanatra vár, hogy Eduard Heger mihez kezd majd az OĽaNO-ból való távozását követően.

Közben a TASR hírügynökség arról számolt be, hogy az OĽANO számára már lezárt téma az új választások kérdése, hiszen annak időpontját már elfogadták a törvényhozásban. Hasonló véleményen van az SaS is, amelyik azt mondja, már nem óhajt spekulálni új dátumokról.

Január legvégén a szlovák parlament elfogadott egy határozatot, ami arról szól, hogy szeptember 30-án tartják az előrehozott választásokat. A korábbi kormánykoalíció pártjainak – OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí és SaS – javaslatát 92 képviselő támogatta. Elvileg ezt az időpontot még módosítani lehetne a parlamentben, de ahhoz legalább 90 szavazat kell. A választások időpontjáról addig lehet okoskodni, amíg a parlament elnöke ki nem hirdeti azt. Ezt a lépést a házelnöknek legalább 110 nappal a kitűzött nap előtt be kell jelentenie a választások dátumát.

(denníkn/tasr/sp)