Mégsem tárgyalnak szeptemberben az ĽSNS abortusztörvényéről

2018. június 25. - 20:57 | Belföld

A parlament szeptemberi ülésén mégsem kerül újra napirendre az ĽSNS törvényjavaslata, amely jelentős mértékben korlátozná a mesterséges terhességmegszakítás lehetőségét, és amelyet Marian Kotleba pártjának képviselői ismételten beterjesztettek.

Erről hétfőn döntött Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke, az Alkotmányjogi Bizottság állásfoglalására hivatkozva.

A bizottság megállapította, hogy az abortuszról szóló törvényjavaslatot az ĽSNS képviselői nem a házszabálynak megfelelően terjesztették be. A jogszabály-módosítás megvitatása a júniusi ülés programjában szerepelt, Juraj Blanár (Smer-SD) képviselő javaslatára azonban a testület úgy döntött, hogy a vitát berekesztetik, és nem is szavaznak a törvényről. Az állásfoglalás szerint ez megegyezik azzal a helyzettel, mint ha a parlamenti képviselők szavazással utasították volna el a javaslatot, vagyis nem engedték volna a jogalkotási eljárás következő szintjére. Ilyenkor ugyanazt a javaslatot csak fél év elteltével lehet beterjeszteni, vagyis jelen esetben leghamarabb decemberben.

Az ĽSNS törvényjavaslata három esetben engedélyezné a terhességmegszakítást: ha az édesanya életveszélyben van, ha bűncselekmény következményeként esett teherbe, vagy ha a magzat fejlődése során bizonyíthatóan genetikai rendellenességek léptek fel.

A jelenlegi rendelkezést, amely a terhesség 12. hetéig engedélyezi az abortuszt, törölték volna a törvényből. Belefoglalták volna ugyanakkor azt is, hogy a külföldi nők esetében csak életveszély esetén, és a beleegyezésükkel hajtható végre mesterséges terhességmegszakítás.

TASR/para