Mégsem venne „szlovák földet” Orbán Viktor, de azért a cirkusz folytatódni fog Szlovákiában is

2021. október 12. - 17:52 | Belföld

A visegrádi országok és Egyiptom budapesti csúcstalálkozóján résztvevő szlovák kormányfő is örül a magyar fél visszakozásának a magyar földvásárlás ügyében. Eduard Hegert személyesen Orbán Viktor tájékoztatta a magyar fél döntéséről. A magyar szervek óvatosabbak a tájékoztatásban, egyelőre egyetlen intézmény sem válaszolt kérdéseinkre.

Mégsem venne „szlovák földet” Orbán Viktor, de azért a cirkusz folytatódni fog Szlovákiában is
Fotó: TASR

Kedden reggel Ivan Korčok külügyminiszter tájékoztatott arról, hogy Magyarország eláll a földvásárlási terveitől a szomszédos országokban. Korčokot erről Szijjártó Péter magyar kül- és külgazdasági miniszter levélben tájékoztatta.

Heger is „nagyon nyíltan” tárgyalt Orbánnal

Délben megszólalt a Budapesten tartózkodó szlovák kormányfő is, aki szintén örül a magyar kormány döntésének. „Ez a lépés fontos a kölcsönös és korrekt kapcsolatok építéséhez, amelyek nagyon fontosak számunkra – kommentálta a magyar kormány döntését Heger. – Ebben a szellemben fogjuk folytatni a kölcsönös együttműködést.”

Heger is megerősíti, hogy a termőföldvásárlásról hétfőn ő is „nagyon nyíltan” tárgyalt Orbán Viktorral, elmondta neki a szlovák fél kifogásait a szomszédos országokban való termőföldvásárlási tervekkel kapcsolatban.

„Ma reggel, amikor megérkeztem a V4-es találkozóra, Orbán Viktor miniszterelnök elmondta nekem, hogy már nem ragaszkodik ehhez a normához, a mi tegnapi beszélgetésünknek is köszönhetően” – tájékoztatott Heger.

A magyar kormány döntését üdvözölte Boris Kollár (Sme rodina) házelnök is. Ő elsősorban Korčoknak köszönte a határozott fellépést, de nem hagyta ki Szijjártót sem, és végül Orbán Viktornak is köszönetet mond, mert „ezt a határozatot levette a kormány ülésének napirendjéről”.

Ennek ellenére holnapután rendkívüli parlamenti ülés foglalkozik a kérdéssel, amelyet smeres és néhány még szélsőségesebb képviselő javaslatára hívott össze Kollár.

Az előterjesztők egy határozatot szeretnének elfogadtatni, hogy a „Szlovák Köztársaság nemzetállami érdekeinek megfelelően hozzanak intézkedéseket a mezőgazdasági területek és az erdők védelme érdekében”.

A titokzatos Termőföld Magántőkealap

A magyar kormány idén nyáron, július 16-án döntött arról, hogy a termőföldvásárlásba kezd a szomszédos országokban, pontosabban létrehozza a „Termőföld Magántőkealapot,

„amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

Az alap létrehozását a kül- és külgazdasági minisztériumra, vagyis Szijjártó Péter miniszterre bízta, a szakmai hátteret pedig az állami Eximbank adja majd. A tőkealapot 400 millió euró keretösszeggel hozták – volna – létre, amiből 280 millió eurót, vagyis az összeg 70 százalékát a magyar állam biztosította volna a pénzügyminisztérium közreműködésével.

Az elérhető források szerint a tőkealap még nem jött létre, legalábbis nem szerepel az Eximbank honlapján, és a Magyar Közlönyben megjelent legutóbbi említése is arra utal, hogy még csak előkészületben van. Szeptember 30-án ugyanis Szijjártó Péter a parlamenti államtitkárát bízta meg azzal, hogy eljárjon helyette az alap ügyeiben. Az Orbán és Szijjártó által emlegetett kormányhatározat – ha kormányhatározat lesz, amiről kedden tájékoztatták a szlovák felet – még nem nyilvános, és a Paraméter kérdéseire nem válaszolt az egyik érintett magyar intézmény sem.

Szlovák külügy: a földvásárlás leállítása nem elég

Szeptemberig tartott, amire a Termőföld Magántőkealapról szóló döntés híre eljutott Szlovákiába is, és október elején már a szlovák-magyar külügyminiszteri találkozó témája volt.

Ivan Korčok azonban kicsit kibővítette a témát, és a tervezett földvásárláshoz hozzácsapta a gazdasági támogatásokat, a műemlék-felújítási támogatásokat, valamint az egyéb kulturális és oktatási támogatások témáját is.

Szerinte ugyanis a magyar kormány egyáltalán nem az 1995-ben aláírt magyar-szlovák alapszerződés szellemében adja ezeket a szlovákiai magyaroknak és szervezeteiknek. Korčok szeretné, ha a két ország visszatérne az alapszerződés talajára, és az ilyen támogatásokat a közös vegyes bizottságok felügyelnék.

A külügyminiszter a keddi nyilatkozatában is utalt arra, hogy a földvásárlás leállítása nem elég, de szerinte már ez is igazolja, hogy szükség van az intenzív párbeszédre a két ország között.

„Bízom benne, hogy belátható időn belül a magyar külügyminisztertől választ kapunk a többi kérdésre is, amelyek az ingatlanvásárlást vagy a magyar kormány (támogatási) programjait érintik, amelyeket Szlovákiában valósít meg az oktatás és a vállalkozástámogatás területén” – emlékeztette Korčok Szijjártót a pozsonyi tárgyalásokra.

Az ingatlanvásárlás alatt két kassai épület megvásárlására figyelmeztet a szlovák külügyminiszter.

Korčoknak üzent a Szövetség

A múlt heti külügyminiszteri találkozóra reagált a Szövetség is, amely elítélte Korčok követeléseit, mivel azok szerintük csak a két ország közti feszültség növelését eredményezhetik. A néhány hete megalakult közös magyar párt szerint

„a (szlovák) kormány ahelyett, hogy nagy vehemenciával elkezdi korlátozni az EU egyik alappillérét, a tőke szabad áramlását, hathatósabban kell támogatnia a hazai agrárszektort, hogy a szlovákiai földtulajdonosoknak eszébe se jusson a földek eladása, hanem érdemes legyen idehaza ezen a területen vállalkozni”.

A Szövetség szerint Korčoknak óvatosabban kellene fogalmaznia. „Ivan Korčok külügyminiszter eheti lépéseit meggondolatlannak és helytelennek gondoljuk, amellyel semmi mást nem ért el, csak feszültséget gerjesztett a szlovák-magyar kapcsolatokban. Lehetőséget teremt arra, hogy hosszú évek után a parlamentben ismét magyar kártyával játszanak a képviselők - pont akkor, amikor a szlovákiai magyaroknak nincs képviselete a törvényhozásban” – áll a Szövetségnyilatkozatában.

A párt vezetői egyébként éppen a Szijjártó-Korčok tárgyalás előtt találkoztak a magyar külügyminiszterrel. A találkozó után Szijjártó megerősítette, hogy a magyar kormány folytatni fogja a vállalkozásfejlesztési támogatásokat, valamint a műemlék-felújítási, a kulturális és az oktatási programokat is.

Amint választ kapunk kérdéseinkre a magyar intézményektől – elsősorban a külügyminisztériumtól és a miniszterelnöki kabinetirodától –, a cikkünket bővítjük.

- lpj -