Megsértették a korrupt speciális ügyész, Dušan Kováčik jogait

2022. augusztus 2. - 08:03 | Belföld

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a vagyona elkobzásáról szóló speciális ügyészségi határozattal megsértették Dušan Kováčik korábbi speciális ügyész jogait. 

Megsértették a korrupt speciális ügyész, Dušan Kováčik jogait
Dušan Kováčik (Fotó: TASR)

Ezt megerősítette ügyvédje, Erik Magál is a TASR hírügynökségnek. Az alkotmánybírósági döntés a Speciális Ügyészség tavaly március 31-i határozatát érinti. A Speciális Ügyészségnek ugyanakkor mindössze annyi a teendője, hogy megtéríti a perköltségeket, ami egész pontosan 707 euró. A panasz további részeinek nem adtak helyt.

Magál elárulta, hogy az ügyészségi határozat a vagyonelkobzásról helytelenül volt indokolva, és a Speciális Ügyészség nem vett figyelembe egy európai irányelvet, amely eltér a szlovák jogrendben alkalmazottól.

Kováčik lefoglalt vagyona készpénzt, fegyvereket és egyéb ingóságokat foglalt magába.

Dušan Kováčikot a Legfelsőbb Bíróság idén májusban jogerősen 8 év letöltendő börtönbüntetésre 100 ezer euró pénzbírságra ítélte. Bűnösnek találták abban, hogy 50 ezer euró kenőpénzért cserébe közbenjárt a pozsonyi maffiavezér, Ľubomír Kudlička vizsgálati fogságból való szabadon bocsátása érdekében, illetve hogy információkat szolgáltatott ki ügyiratokból.

(TASR)