Megsértődtek az oroszok, kiutasítottak húsz cseh diplomatát

2021. április 18. - 22:48 | Külföld

Oroszország kiutasított vasárnap húsz cseh diplomatát megtorlásul azért, mert előző nap tizennyolc orosz diplomatát utasítottak ki Csehországból. A nem kívánatos személlyé nyilvánított cseh diplomaták 24 órát kaptak a távozásra - jelentette be az orosz külügyminisztérium vasárnap este.

Megsértődtek az oroszok, kiutasítottak húsz cseh diplomatát
Fotó: TASR

Előzőleg bekérették az orosz külügyminisztériumba Vitězoslav Pivonka cseh nagykövetet, hogy kifejezzék Moszkva "határozott tiltakozását" az orosz diplomáciai képviselettel szembeni "barátságtalan intézkedés miatt".

Prágában szombat este jelentették be, hogy 18 orosz diplomatának álcázott kémet utasítottak ki Csehországból, akik a cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak.

A konkrét ok az, hogy erős a gyanú, miszerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek közük volt a vrbeticei lőszerraktárban 2014-ben történt robbanásokhoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő példátlannak minősítette, hogy Prága "nem bizonyított és kitalált ürüggyel" ilyen döntést hozott. Moszkva a kiutasítást "ellenséges lépésnek" és az utóbbi évek oroszellenes cseh akciói folytatásának minősítette.

mti/para