Megsínylik a hotelek a következő időszakot is, a téli szezonra alig van szobafoglalás

2020. november 21. - 12:36 | Belföld

A szlovák hotelek eddig csupán minimális szobafoglalást kaptak a téli szezonra.

Megsínylik a hotelek a következő időszakot is, a téli szezonra alig van szobafoglalás
Fotó: TASR - illusztráció

Ennek legfőbb oka, hogy nem tudni, milyen korlátozásokat hoz majd az előttünk álló időszak, a vendégek pedig tartanak attól, hogy a szálláshelyek egy esetleges lockdown miatt bezárásra kényszerülnek majd - véli az Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke, Marek Harbuľák.

A látogatók tavasszal csupán akkor kezdték látogatni a hoteleket, amikor meg lehetett nyitni a medencéket, a wellnesseket és az aquaparkokat. Amíg ezek nem működtek, az érdeklődés minimális volt. Harbuľák szerint ugyanez érvényes a téli szezonban is. Amíg az emberek nem tudják, hogy a hotelek szolgáltatásai elérhetők lesznek, és amíg nem biztos, hogy beindulnak a síközpontok, nem foglalnak szállást.

A ZCR elnöke szerint nagyon fontos volna, hogy már most eldőljön, milyen feltételek mellett működhetnek a szálláshelyek a téli szezonban.

Az idegenforgalmi szektor számára a jelenlegi helyzetben főként az hozna megnyugvást, ha tudnák, hogy fogadhatják majd a turistákat - ideális esetben a külföldieket is. Ha a téli szezon a korlátozások miatt "elmaradna", akkor vállalkozók és munkaadók ezrei mehetnének tönkre.

A kormánynak egyelőre nincs a téli turistaszezont illető válságkezelési terve, de az Idegenforgalmi Szövetség folyamatosan tárgyal a turizmusért felelős közlekedésügyi minisztériummal. Remélhetőleg az egyeztetések hamarosan eredményt hoznak, addig azonban marad a szektorban jelenleg uralkodó bizonytalanság.

(TASR/parameter)