Megszállják Brüsszelt a tisztességes szlovákiai fiatalok

2019. április 8. - 14:43 | Belföld

Nagyjából száz, nyugat-, közép- és kelet-szlovákiai fiatal indult hétfőn útnak Brüsszelbe, a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés vezénylete alatt. Az Európai Unió egyik központjának meglátogatásával, illetve a májusi EP-választások előtti utolsó EP-ülésen való részvétellel a fiatalok EU iránti érdeklődését szeretnék felkelteni.

Megszállják Brüsszelt a tisztességes szlovákiai fiatalok
Fotó: TASR

„Ezzel az úttal az 'Európát választjuk' (Volíme si Európu) nevű kampányunkat indítjuk útjára, amelynek célja az emberek mozgósítása az EP-választások előtt" – mondta Juraj Šeliga, a kezdeményezés képviselője, akinek elmondása szerint a kampánnyal szeretnék terjeszteni az EU és az EU-tagság szlovák szempontból vett fontosságát, valamint szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az átlagemberek is formálhatják az EU közpolitikáját.

Karolína Farská, a kezdeményezés munkatársa felhívta a fiatalokat, hogy jobban érdeklődjenek az európai témák iránt, szerezzenek és terjesszenek megbízható és releváns információkat az EU projektjeiről és problémáiról, valamint álljanak kritikusan a közösségi hálón terjedő összeesküvés-elméletekhez és álhírekhez. Farská reméli, hogy a kampánynak köszönhetően magasabb lesz a fiatal lakosság részvétele a májusi EP-választásokon. „A 2014-es EP-választások alacsony részvételi arányában a fiatalok érdektelensége is szerepet játszott, a 18 és 24 év közötti választóknak csupán a hat százaléka szavazott" – magyarázta.

A fiatal szlovákok Věra Jourová jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztossal is találkoznak Brüsszelben. Šeliga elmondása szerint olyan témákról fognak beszélgetni az Európai Parlamentben, mint az igazságszolgáltatás, az EU-s források fel- és kihasználása, valamint a mezőgazdaság fejlesztése.

Šeliga szerint a 15 órás út egy másik fontos mérföldkövet jelképez Szlovákia történelmében, méghozzá Szlovákia EU-tagságának 15. évfordulóját. A kezdeményezés tájékoztatása szerint a Pozsonyból, Besztercebányáról és Kassáról induló buszút költségeit részben az EU állta, a költségek egy részét a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés fedezte, egy részét pedig a résztvevők fizették ki.

Szlovákiában az EP-választások május 25-én lesznek. A lakosok 14 EP-képviselőt választanak. Szavazásra minden szlovák állampolgár jogosult, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában, illetve minden, más EU-tagországból származó lakos is, akinek állandó lakhelye van Szlovákiában. Az EP-képviselőket öt évre választják.

(TASR)