Megszállták a Dunaszerdahelyi járást a hidasok

2017. április 28. - 09:05 | Régió

A Híd párt miniszterei, államtitkárai, parlamenti képviselői csütörtökön a Nagyszombati kerületben tartottak találkozókat polgármesterekkel, iskolaigazgatókkal, lakosokkal.

Megszállták a Dunaszerdahelyi járást a hidasok
Érsek Árpád a járási polgármesterek egyházkarcsai találkozóján (Fotó: Paraméter)

Reggel Jányokon Gál Gábor és Jakab Elemér parlamenti képviselők előbb a Felső-Csallóköz, ill. a Szenci járás községeinek polgármestereit a kormányzati munka részleteiről tájékoztatták, majd önkormányzati kérdésekről cseréltek véleményt a résztvevők.

Jányokon Berner Lajos polgármester (HÍD) fogadta a vendégeket és a kollégáit (Fotó: Lelkes Szabolcs)

A találkozó záró részében a kommunális politikusok régiójuk fejlesztési terveivel ismertették meg a HÍD párt reprezentánsait.

Dunaszerdahelyen Csicsai Gábor mezőgazdasági államtitkár a közös igazgatású Vidékfejlesztési Szakközépiskolába és Sportgimnáziumba látogatott el, ahol az agrár szakágazat diákjaival a mezőgazdaság jelenéről és perspektíváiról, az élelmiszeripar alakulásáról, a vidékfejlesztés időszerű kérdéseiről folytatott kötetlen beszélgetést.

Csicsai Gábor és a Vidékfejlesztési Szakközépiskola tanárai (Fotó: Lelkes Szabolcs)

A középiskolások az agrártámogatások rendszeréről, a pályázati lehetőségekről és az agráriumon belüli munkafeltételekről és -lehetőségekről kérdezték a pártpolitikust.

A dunaszerdahelyi vidékfejlesztési szakközépiskola diákjainak egy része a találkozón (Fotó: Lelkes Szabolcs)

Nagymegyerre Bastrnák Tibor parlamenti képviselő érkezett Morvay György, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője kíséretében, ahol Lojkovič Sámuel polgármesterrel találkoztak.

„A polgármester tájékoztatott elsősorban a város sikereiről és a geotermális furatról. Örömmel hallom, hogy a fürdőnek milyen jó adatai vannak. Emellett természetesen azokról a problémákról is beszéltünk, amelyeken majd próbálunk segíteni. Elsősorban az utakkal és infrastruktúrával. Komplikált a helyzet, mert az utak nemcsak a minisztérium, hanem a megye alá is tartoznak, ahol kicsit mások vannak döntéshozó pozícióban” – vélekedett kérdésünkre Bastrnák.

Morvay Györgyöt (balról) és Bastrnák Tibort (középen balról) Mikóczy Dénes alpolgármester (középen), Sisák József képviselő (takarásban) és Lojkovič Sámuel polgármester (jobbról) fogadta. (Fotó: SzT)

Hasonlóan nyilatkozott a polgármester is. „Ígéretes szavakat hallottunk, hogy ezekkel a gondokkal a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásán (ZMOS) keresztül foglalkoznak, és bizonyos időn belül megoldást találnak” – szögezte le. Hozzátette, a legfőbb gondjaik az infrastruktúrát, a közbeszerzéseket, valamint az oktatásügyet érintik, de Bastrnák kifejtette, hogy már készül a közbeszerzési törvény módosítása, amely az átláthatóság fenntartása mellett enyhíthet a szigorú feltételeken.

Az infrastruktúrát illetően az egyik legnagyobb gond a Nagymegyerről Medve felé vezető út állapota. „Érsek Árpád is szeretné megoldani, de amikor átvette a minisztériumot, nagyon kevés fejlesztés volt előkészítve, amely rákötődne a déli járásokra. Tehát ezeket el kell kezdeni tervezni, végig kell menni a közbeszerzésen” – húzta alá Bastrnák.

A negyedikesek és Bastrnák Tibor (Fotó: SzT)

A nagymegyeri akadémián és gimnáziumban a két intézmény negyedikes diákjainak mintegy 35-40 fős csoportja várta a politikusokat. Bastrnák felvázolta számukra a parlamentáris demokrácia működését, beszélt a Brexitről és a francia elnökválasztás lehetséges hatásairól. Szóba került a szlovák parlament egyik legutóbbi botrányos ügye, a levéltitok megsértése, amit maga a képviselő is helytelenített, ugyanakkor az ellenzéket bírálva felhozta azt az ügyet is, amikor az egyik ellenzéki képviselő asszisztense Robert Kaliňák számlájának pénzmozgásait hozta nyilvánosságra, ezzel banktitkot sértve, amit pedig sokkal súlyosabbnak tart.

A képviselő leszögezte, hogy nem szeretne politizálni a diákok előtt, viszont végül az igazgatónő beleegyezésével válaszolt az egyik tanár kérdésére, amely az MKP-val való egyeztetést firtatta.

Bastrnák Tibor (Fotó: SzT)

Ugyanerről a tulajdonképpen sikertelen egyeztetésről számolt be a Dunaszerdahelyi járás polgármestereinek Egyházkarcsán megtartott találkozóján. „Ha Berényi (József – a szerk. megj.) neve nem hangzott el negyvenszer, akkor egyszer se. Azt tartották fontosnak, hogy a Berényit támogassuk vagy legalábbis ne indítsunk senkit ellene. Úgy látják, hogy ami siker, az közös, ami nem sikerül, az a Híd gondja” – figyelmeztetett.

A Dunaszerdahelyi járás néhány polgármestere az egyházkarcsai találkozón (Fotó: SzT)

Érsek Árpád közlekedési miniszter ugyanitt többek között az R7-essel kapcsolatos alternatívákról számolt be Bereczk Oszkár, a Csallóközi Városok és Falvak Társulása elnökének kérdésére. „Felmerült, hogy előbb az Egyházgelle-Szerdahely szakaszt építsük, ami 7 kilométer, vagy az Érsekújvár-Szerdahelyt amire jobban szükség lesz” – húzta alá. Kifejtette, hogy Dunaszerdahely környékén továbbra is vitatott, melyik alternatívát valósítsák meg. Korábban arról volt szó, hogy a 63-as főút mentén Hegyéténél kanyarodna észak felé a gyorsforgalmi út, és haladna Érsekújvár irányába, most azonban már számolnak egy olyan eshetőséggel is, hogy nem Hegyéténél, hanem Nagymad felé továbbhaladva Albár és Alistál között keresztezné az elsőosztályú utat. Elmondta, hogy többek között a leendő új komáromi Duna-híd miatt is szükség van az R7-esre.

A miniszter beszélt arról is, hogy a déli-délnyugati régióban az elkövetkezendő években több ezer munkahely létesül. Említette Szeredet, Nyitrát, valamint az egyházkarcsai ipari parkot, ezek kapcsán pedig úgy véli, szintén szükség van az infrastruktúra erősítésére.

Berecz Oszkár (Fotó: SzT)

Berecz Oszkár kérdésünkre elmondta, hogy a minisztert még mindenképpen kérdőre vonja minderről, mert szerinte nemcsak arra van szükség, hogy Érsekújvárnál megvalósuljon a gyorsforgalmi, de a Dunaszerdahely és Egyházgelle közti szakasz sem húzódhat sokáig.

Nehezményezte továbbá azt, hogy az óvodabővítési program jelenleg szinte csak a városokat érinti, míg a faluk egyelőre kimaradtak. „A ZMOS-on keresztül próbáljuk elérni, hogy a kisebb falukban is bővíthessük az óvodákat. Tudjuk hogy kevés a gyermek, és menekülnek a fiatalok a falukról. Mi viszont ennek az ellenkezőjét akarjuk elérni, és szeretnénk a kis falukat is fejleszteni. Mint látjuk, épülnek a lakónegyedek, de Dunaszerdahely körzetében csak két-három falu távolságig, utána ez nem populáris. Még mindig jellemző, hogy mindenki a városközponthoz akar közeledni” – hangsúlyozta.

Az egyházkarcsai találkozóról Érsek Árpád az ipari parkba tartott, ahol Andrej Hrnčiar, a parlament alelnöke, illetve Gódány László, a település polgármestere társaságában leleplezték a leendő kogenerációs erőmű alapkövét (ezzel hamarosan külön cikkben foglalkozunk).

Balról jobbra: Szőköl István, Vörös Péter és Balódi László polgármester (Fotó: ls)

Szintén a délutáni órákban „Hogyan tovább, magyar iskolaügy?” címmel rendeztek oktatásügyi fórumot iskolaigazgatók számára. A találkozón részt vett Vörös Péter, a Híd párt parlamenti képviselője, a parlament oktatási bizottságának tagja, valamint Szőköl István, a Komáromi Módszertani Pedagógiai Központ igazgatója. A szervezők meghívták a környékbeli iskolák igazgatóit, illetve képviselőit az oktatásügy legfontosabb kérdéseiről szóló kötetlen beszélgetésre.

Fibi Sándor (Fotó: ls)

„Most már a hetedik ilyen összejövetelen vettem részt, ahol mindig az adott járásnak a pedagógusaival, iskolaigazgatóival találkoztam. Ezek a találkozók inspirálnak arra, hogy bizonyos kérdéseket újragondoljunk. De akadnak olyan kérdések is, amire nem is figyeltünk oda és ők felhívják ezekre a figyelmünket” – összegezte tapasztalatait Vörös Péter.

A tanítók egy csoportja (Fotó: ls)

A találkozón több témáról is szó volt, úgy mint a finanszírozási törvény várható módosításairól, a kisiskolák helyzetéről, az úgynevezett Tanuló Szlovákia programról és a szlovák nyelvoktatás új módszertanának bevezetéséről is.

A nap végén Dunaszerdahelyen találkozott a lakosokkal két miniszter, Érsek Árpád és Solymos László, továbbá Csicsai Gábor államtitkár és Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos. A fórumon elsősorban a koalíciós kormányon belül elért sikerekről számoltak be, megemlítve a Kisebbségi Kulturális Alap ügyét, a kisiskolák helyzetét, továbbá a bírósági nyelvhasználatot.

Hozzávetőlegesen három tucatnyian voltak kíváncsiak a politikusokra, amit Érsek részben poénosan azzal magyarázott, hogy bizonyára mindenki a DAC-meccsen van. "Aminek az állása egyébként nullnull" - lőtte le a részeredményt a miniszter. A vége egyébként győzelem lett. Mármint a DAC javára...

(lesz, szt, ls, sárp)