Megszállták a turisták Csernobilt a HBO sorozata miatt

2019. június 5. - 13:01 | Kultúra

Az HBO minisorozatát a 33 évvel ezelőtt történt csernobili atomkatasztrófáról az év egyik legjobb sorozataként emlegetik. Amellett, hogy sokan ültek le a tévé elé, hogy megnézzék az újabb részt, sokakat sarkallt arra, hogy útra keljenek.

Megszállták a turisták Csernobilt a HBO sorozata miatt
Fotó: star2.com

Ugyan eddig is lehetett látogatni a baleset helyszínére és annak közelébe, de a sorozatnak köszönhetően ugrásszerűen megnőtt a katasztrófaturisták száma - írja a Reuters.

Az egyik utazási irodánál például negyven százalékkal nőtt meg a nyári foglalások száma a premier óta. Egy út egy amerikai turista számára körülbelül 100 dollárba kerül - állítja a hírügynökség.

A Chernobyl Tour nevű ügynökség például olyan túrát ajánl, ahol végig lehet látogatni a sorozatban feltűnt helyszíneket,

állítólag még abba a bunkerbe is elviszik a vendégeket, ahol 33 évvel azelőtt arról döntöttek, hogy nem evakuálják a környéket. A turistákat Kijevben veszi fel a busz, majd 120 kilométert utaznak. Érkezés után megnézik az áldozatoknak emelt emlékműveket, az elhagyott falvakat, majd megebédelnek egy helyi étteremben. Ezt követően elviszik őket a négyes reaktor fölé emelt szarkofághoz, végezetül pedig tesznek egy sétát Pripjaty városában.

Az egyik túravezető szerint a látogatás során annyi sugárterhelés éri a szervezetet, mint egy otthon töltött nap alatt.

viaIndex