Megszavazták: az iskolaév kulcsfontosságú határidőit a miniszter módosíthatja

2020. március 24. - 21:17 | Belföld

Bizonyos helyzetekben az oktatási miniszter felhatalmazást kaphat, hogy az oktatási törvény megkötéseit túllépve módosíthassa az iskolaév megszervezése szempontjából kulcsfontosságú határidőket.

Megszavazták: az iskolaév kulcsfontosságú határidőit a miniszter módosíthatja
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Az erről szóló, gyorsított eljárásban tárgyalt kormányjavaslatot kedden este fogadta el a parlament. A javaslat annak a kormány által indítványozott intézkedéscsomagnak a része, amellyel az új típusú koronavírus terjedését akarják megakadályozni.

A jelenleg hatályos oktatási törvény értelmében már most is a miniszter hatáskörébe tartozik több fontos iskolai esemény pontos időpontjának a meghatározása, azt az időkeretet viszont, amelyen belül ezekre sor kerülhet, a törvény szabja meg. Például a külső érettségi vizsga, vagy a belső érettségi vizsga írásbeli részének pontos időpontját a minisztérium határozza meg. Az oktatási törvény ugyanakkor megszabja, hogy a rendes vizsgaidőszak márciustól júniusig tart, a rendkívüli vizsgaidőszak pedig a következő hónapokra korlátozódik: április, május, szeptember és a következő év februárja. „Tekintettel arra, hogy például a jelenlegi rendkívüli helyzet és a tanítás felfüggesztése miatt az érettségi vizsgák időpontját máskorra kell kitűzni, módosítani kell az oktatási törvényt” – olvasható a javaslatban.

A törvénymódosítás a tesztelések mellett az alapiskolák első évfolyamába való beiratkozás időpontjára, vagy az iskolai szünetek idejére is vonatkozik.

Az oktatási törvény módosításáról szóló szavazással zárták a képviselők a harmadik ülésszak első napját. Várhatóan szerdán születik végleges döntés az igazságszolgáltatást érintő javaslatról, melynek része az is, hogy a Közegészségügyi Hivatal az új típusú koronavírus terjedésének megállítása érdekében hozzáférést kapna a mobilszolgáltatóktól nyert adatokhoz.

TASR