Megszavazták a parlamentben a szexuális egészséget érintő javaslatot

2021. június 17. - 18:24 | Belföld

A csütörtöki szavazáson a Nemzeti Tanács képviselői elfogadták a szexuális egészséget és a nők egészségét érintő javaslatot.

Megszavazták a parlamentben a szexuális egészséget érintő javaslatot
TASR

Az elfogadott állásfoglalás szerint a Parlamentnek emlékeztetnie kell az EP-t, valamint az EU-tagállamok összes parlamentjét arra, hogy az egészségpolitikával és az oktatással kapcsolatos kérdések a nemzetállamok feladata.

Az SaS képviselői tartózkodtak vagy ellenezték a javaslatot. Jana Bittó Cigániková (SaS) európai parlamenti képviselő ezt azzal magyarázta, hogy az állásfoglalás szövege olyan szakaszokat is tartalmaz, amelyekkel nehéz nem egyetérteni. Az a rész, miszerint a szlovák parlament emlékeztet arra, hogy az egészségpolitika és az oktatás kérdései a nemzetállamok hatáskörébe tartoznak, az EP-képviselő szerint nem probléma. Szerinte abban is egyet lehet érteni, hogy a Nemzeti Tanács biztosítja az EP-nek és az EU-országoknak, hogy Szlovákia kiemelt fontosságúnak tekinti a minőségi egészségügyi ellátást, valamint az emberi jogok tiszteletben tartását, és keresi a megoldást a helyzet további javításához.

Az állásfoglalás azt is kijelenti, hogy a Parlament úgy véli, hogy az EP jelentéstervezete sérti a szubszidiaritás elvét. Bittó Cigániková ezzel nem ért egyet, mert szerinte a jelentéstervezet csak rámutat néhány problémára. Kijelentette, hogy az SaS a liberálisok hangja a parlamentben, de minden javaslatot „őszintén tanulmányoznak át”, és konstruktív döntést hoznak.

Májusban az EP jelentéstervezetet fogadott el az EP Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának (FEMM) szintjén, amely kimondja, hogy az uniós tagállamoknak biztosítaniuk kell állampolgáraik számára a szexuális és reproduktív egészséghez való egyetemes hozzáférést. A képviselők hangsúlyozták, hogy néhány EU-tagállamban továbbra is törvények tiltják az abortuszt, jól meghatározott esetek kivételével.

(aktuality.sk)