Megszólalt az „őrült kombináció“!

2016. március 12. - 18:11 | Belföld

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti párt elnöke szombaton tulajdonképpen eltemette a jobboldali kormánykoalíció létrejöttét és a Smer-SD-hez dörgölőzött. Pártja szombati kongrszzusa után kijelentette, szakértői kormányt akar, vagy összeáll a Smerrel, mintsem belépjen egy "standard és nem standard politikai szubjektumok“ alkotta“őrült kombinációba".

Három jobbaoldali politikai csoportosulás, az OĽaNO – NOVA, a Híd, valamint a #SIEŤ vezetői reagáltak Andrej Danko nyilatkozatára.

„Csalódottak vagyunk a Szlovák Nemzeti Párt aktuális ááláspontja miatt. Az SNS ennek ellénére még dönthet, hogy Ján Slota nyomdokaiba lép-e vagy a korrupció elleni harcért értékelt parlamenti frakciónkkal együttműködve alakít kormányt az emberek, nem pedig a háttérben ügyködő gazdagok számára. Hisszik egyszersmind, hogy semmilyen demokratikus párt nem dől be a Smerrel kormányzás lehetőségének, megvezetve így saját választóit“ – reagált Igor Matovič az OĽaNO – NOVA nevében Andrej Danko szombati nyilatkozatára, miszerint Danko nem megy bele egy “őrült kombinációba", ezért szakértői kormányt vagy Smer-SD SNS koalíciót akar!

A Híd párt közleménye szerint az SNS döntése ellehetetleníti a jobboldali kormánykoalíció létrehozását. „A szakértői kormány, amit az SNS lehetőségként kezel, előrehozott választásokat jelent. Ez pedig a szélsőségesek megerősödésével járna, amit a Híd egyértelműen elutasít“ – így a Híd.

Radoslav Procházka pártja még langyosabban reagált az SNS Smer-SD iránti elköteleződésére. Íme: " A #SIEŤ egyetlen lehetőségként kezelte egy működő jobbközép koalíció létrejöttét. Ennek a lehetőségnek az elenyészésével, a párt szerveinek kell mérlegelnie. A #SIEŤ egyedüli ambíciója a működő állam, amelyben nincs lopás és javul szolgáltatásai minősége.”

-para-