Megszólalt egy diák, aki ismerte a pozsonyi lövöldözőt

2022. október 14. - 09:45 | Régió

Egy diák, aki ismeri a pozsonyi Vár utcai lövöldözőt, úgy döntött, megszólal. A fiú megerősítette, hogy a lövöldöző korábban is hajlott a szélsőségességre.

Megszólalt egy diák, aki ismerte a pozsonyi lövöldözőt
TASR-felvétel

A tragédia után hivatalos közleményt adott ki a Kivételes Tehetségű Gyermekek Iskolája és Gimnázium. „A távoktatás kétéves időszaka, amikor a gyerekeknek nem volt kivel kommunikálniuk, és a számítógéptől, különösen a közösségi hálózatokon keresztüli kommunikációtól függtek, nagyon negatív hatást gyakorolt ​​a tanulók pszichéjére és személyiségére“ – írták. De a diák azt mondta, hogy tapasztalata szerint ez nem igaz. „A lövöldözővel az iskolában jelentős tapasztalataim voltak, és már 2017-2019-ben lehetett tudni róla, hogy hajlamos a szélsőségességre. Sokszor az órák alatt a telefonján nézte a 4chant és más szélsőséges csoportokat a közösségi médiában. Olyan videókat és fényképeket is nézett, amelyeken valakit megölnek vagy megkínoznak. Nevetett rajtuk” – magyarázta.

Megjegyzéseket tett a zsidókkal, melegekkel és faji kisebbségekkel kapcsolatban. A diák elmondása szerint mindig humorral takarta el ezeket. „Több fiókja is volt ezekhez a megjegyzésekhez olyan hálózatokon, mint az Instagram és a Twitter, egy platformon volt egy privát szervere is, ahol a többi taggal együtt nevettek ezeken és a korábban említett halottak és megkínzott emberekről készült fényképeken vagy videókon“ – írta le.

A diák szerint a lövöldöző már jóval a tragédia előtt szélsőséges körök tagja volt. „Ezt a Pozsonyban történt szörnyűséget nem az okozta, hogy a lövöldöző a távoktatás során szélsőséges körökbe került, mert már jóval előttük járt ezekben a körökben. Az ok, amiért az iskola nem tudott róla, véleményem szerint az, hogy azt feltételezték, hogy amit az iskolában csinál, az életének csak egy szakasza, amelyből végül kinő, még mielőtt bárkit is bántana” – mondta a diák. Hozzátette azt is, hogy akik jelenteni akarták a dolgot az iskolában, leginkább attól tartottak, hogy figyelmen kívül hagyják, vagy nem veszik komolyan, amit mondanak.

Mint ismert, szerdán este lövöldözés történt a pozsonyi Vár utcában (Zámocká), amely során két ember meghalt, egy pedig megsérült egy bárnál, ahol közismerten az LMBTQ-közösség tagjai találkoznak. A történtek előtt és után az elkövető aktív volt a közösségi hálón. A rendőrség csütörtökön reggel holtan találta meg.

(noviny.sk)