Megszólalt Horváth Lehel, a tanú, aki végzett Sátor Lajossal

2016. augusztus 15. - 19:20 | Régió

Interjú Horváth Lehellel, akinek tanúvallomása az egykori csallóközi maffia tagjainak letartóztatásához vezetett.

Megszólalt Horváth Lehel, a tanú, aki végzett Sátor Lajossal
Fotó: Paraméter

• Az 1997-től zajló dunaszerdahelyi maffiaháború után 1998-ra a Sipos Milán és Sátor Lajos nevével fémjelzett bűnszervezetet kiszorította Dunaszerdahelyről a Pápay-klán, és Sátorék magyarországi “száműzetésbe” kényszerültek.

• 1999-ben megtörtént a dunszerdahelyi tízes gyilkosság. A merénylet célja az volt, hogy a Sátor Lajos vezetése alatt álló bűnszervezet visszatérhessen Dunaszerdahelyre és átvehesse a hatalmat.

• A “hatalomátvétel” felemás módon sikerült. Az ezredforduló után a csoport egy részét megvádolták a tízes gyilkosság elkövetésével, egyesek vizsgálati fogságba kerültek, mások menekülni kényszerültek – köztük a “vezér”, Sátor Lajos is.

• 2005-ben a tízes gyilkosság szervezésével megvádolt Raisz Szilárd és Csaba kiszabadult a vizsgálati fogságból, majd 2008-ban eltűntek. A fivérek maradványait 2011-ben találta meg a rendőrség Horváth Lehel Dunaszerdahelyhez közeli, csótfai birtokán.

• Egészen 2016. májusáig síri csend volt a maffiával kapcsolatban, a még élő egykori bandatagok zavartalanul éldegéltek Csallóköz-szerte. Majd egyszer csak a semmiből a rendőrök letartóztattak kilenc embert (egyikük azóta öngyilkos lett a börtönben). Kiderült az is, hogy Sátor Lajos évek óta halott.

• A letartóztatásokhoz Horváth Lehel tanúvallomása vezetett, aki idén tavasszal fordult a rendőrséghez. Horváth még soha nem nyilatkozott a sajtónak – egészen eddig a pillanatig. Az alábbiakban a vele készített interjúnkat közöljük.


A sajtóban már rengeteg találgatás megjelent arról, hogy mennyi holttest lehet a csótfai birtokán. Voltaképpen hány hulla volt ott?

Horváth Lehel: Voltaképpen kettő. Az újságok mindig mást hazudnak, az egyik ír negyvenet, a másik hatvanat. Valamelyik oldalon múltkor már négyszázat olvastam. Négyszázat!

2011-ben is találtak már kettőt (a 2008-ban meggyilkolt Raisz Szilárd és Csaba holttestét – a szerk megj.).

Igen, azokon kívül most kettőt, tehát összesen négyet. És ha az én telkemen volna több hulla, akkor több hullát találtak volna ott a rendőrök. Annyi volt ott, amennyit én elmondtam. Nincs több, nem tudok róla, hogy lenne ott több. Szóval nem négyszáz, nem negyven hulla volt ott, hanem négy.

Raisz Szilárd és Csaba holttestei hogy kerültek oda?

A Csonti meg a Sátor lőtte le őket a Csonti várkonyi házában (a gyilkosságra 2008-ban került sor – a szerk megj.). Onnan egyenesen hozták őket hozzám, és amikor én este hazaértem, ők már ott voltak a holttestekkel. Sátor azt mondta, hogy bágerozzam el őket. Ma már én is el lennék ásva, ha ezt nem csináltam volna meg. Olyan állapotban voltam akkor, hogy szétbágeroztam a vízcsövet, mindent… Az ember ilyenkor nem tud mit csinálni. Nekik mindegy, hogy egy emberrel több vagy kevesebb. A Sátornak ez nem volt probléma. Ő megölt már akármennyi embert.

A birtokán idén tavasszal fellelt két holttest személyazonosságáról a rendőrség egyelőre nem beszélt. Ismerte ezeket az embereket?

Nem ismertem őket, nem tudtam, hogy kik voltak. Az egyikről most már tudom ki volt, de a másikról továbbra sem tudok semmit.

A Sátor-gyilkosság kapcsán egyelőre nem történt vádemelés, de a kiszivárgott rendőrségi iratok szerint 2010 novemberében Sátor Lajos gázpalackokat ment feltölteni a birtokra, mielőtt meggyilkolták. Ez így történt?

Ez így történt.

Az is igaz, hogy Kádár Krisztiánnak kellett volna végeznie Sátorral, de ő ezt valamiért nem tette meg, és végül ön lőtte le Sátor Lajost?

Így van. Ez is igaz. Én ezt mind elmondtam a rendőrségnek, mindent, amit tudok. Több dologról is beszéltem, és magamra is tettem terhelő vallomást több ügyben is.

A Sátor-gyilkosság Kádár Krisztián terve alapján történt?

Természetesen. Mindent ő tervelt ki a Zakállal, ők akarták megölni Sátor Lajost.

Nekem tulajdonképpen nem volt arra okom, hogy ezt megtegyem. Ennél az esetnél szintén olyan helyzetbe kerültem, hogy nem volt más választásom. A Sátornak nem volt gond megölni bárkit is. Ő úgy ölte az embereket, mint más a legyet. Neki ennyi volt egy gyilkosság.

Kádár Krisztián az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy tétlen marad, vagy ez az egész a terve része volt?

Nem tudom, hogy őbenne mi játszódott le. Magam se tudom, hogy a terve része volt-e az, hogy ilyen kényszerhelyzetbe kerüljek, vagy hogy az egész véletlen volt. Képes lehetett arra, hogy ezt így előre megjátsza, de magam se tudom megmondani, hogy ez szándékos volt-e.

Miért érzett kényszert, hogy meghúzza a ravaszt? Miért volt szükség arra, hogy lelőjje Sátor Lajost?

Észrevette Kádárt. Nem tudom, hogy ez véletlen volt-e, de úgy mértem föl a helyzetet, hogy nincs más választásom. Ha tovább fajul a dolog, Sátor rögtön elkezdett volna lövöldözni.

Mit csináltak ezután Sátor holttestével?

Elástuk egy előre elkészített gödörbe, amit én ástam ki. Ehhez a bágert Krisztián biztosította, nekem nem volt hozzá gépem. Az egészet tulajdonképpen ő tervelte ki. Az ő érdekében állt ez az egész, mert ha Krisztián nem öli meg Sátort, akkor Sátor öli meg Krisztiánt. Legalábbis így nézett ki a helyzet, és ez a tényállás vezetett ahhoz, hogy a Zakállal kitervelték ezt a dolgot.

Zakál Ferenc is ott volt, amikor mindez történt?

Akkor nem volt ott.

Végül Sátor Lajos holtteste nem maradt ott, ahova eredetileg elásták.

Nem, nem hagyták ott. Két-három hónap múlva kiásatták velem, és elvitték tőlem a Zakálhoz.

Amikor kiásta Sátor Lajos holttestét, akkor már tudta, hogy a rendőrök a Csótfán fogják keresni Raisz Szilárd és Csaba maradványait?

Úgy emlékszem, hogy amikor Raiszékat kivették a földből a rendőrök, akkor Sátor holtteste még ott volt. Ezután merült fel, hogy a rendőrség még jön hozzám keresni, és Sátor maradványai ekkor lettek eltávolítva. Legalábbis így emlékszem a sorrendre.

Most májusban Zakál Ferencnél Csicsón nem találták meg a holttestet.

Nem. A Zakál valószínűleg elvitte onnan.

Van tudomása arról, hogy Csicsón eredetileg hol volt a holttest?

Én vittem oda a Kádárral meg a Zakállal. Én ott kitettem, és aztán eljöttem onnan. De nyilván tudtam, hogy hova vittem, és a helyet megmutattam a rendőröknek is.

A csicsói házhoz vitte, ahol májusban házkutatást tartott a rendőrség?

Így van.

Csontinak nem volt köze Sátor meggyilkolásához? Később inkább ő, és nem Kádár tetszelgett a maffiafőnök szerepében.

A Csonti mindig Sátor jobbkeze volt. Együtt voltak benne mindenben, sok “érdekes” dologban, gyilkosságokban is. A Csontit azért hívták, hívják bolondnak, mert ő bolond. Kikiáltotta magát főnöknek, azt mondta, hogy ő a főnök és aztán főnököt játszott. De tulajdonképpen itt már nem volt Sátor-csapat, vagy bármilyen csapat, senki senkivel nem törődött. Én legalábbis így láttam a helyzetet.

Akkor Kádár és Csonti mindketten önállóak voltak?

Kádár és Csonti már akkor öltek embert, amikor még nem is “tartoztak” Sátorhoz. Amikor pedig a Sátorral összejöttek, nekik minden mindegy volt. Engem ilyen emberek közé húztak be. Két lehetőségem volt: vagy teljesítem, amit akarnak tőlem vagy meghalok. Hét gyerekem van, nem volt más választásom. Tudtam, hogy meg fognak ölni, ha nem csinálom meg, amit akarnak.

Visszatérve 2008-ra, miért akarta Sátor Lajos likvidálni Raisz Szilárdot és Csabát?

Több oka is lehetett erre. Volt ez a Molnár (Molnár József, a galántai bűnügyi rendőrség egykori főnöke - a szerk megj.), ez a volt rendőr. Ez egy alattomos, undorító, nagyon hamis ember. Ez a Molnár kihozott a Sátornak a rendőrségről egy papírt, amiben az volt, hogy a Szilárd valami vádalkuszerűséget akart kötni a tízes gyilkossággal kapcsolatban. Amit mondott, az a Sátorra nézve volt terhelő. Ez volt Sátor fő indítéka, hogy megölje őket.

Sátor amúgy azért tudott annyi ideig szökésben lenni, mert a Molnáron keresztül még szinte aznap megtudott mindent, ami a rendőrségen történt. Itt lehetőség sem volt feladni valakit, vallomást tenni. Egyszerűen nem lehetett ilyet csinálni.

Itt a példa, a Raisz Szilárd, aki megpróbálta ezt, de a Molnár rögtön vitte a papírt Sátornak. Ezért döntött úgy, hogy mindkettőt megöli. Nem merte megölni csak a Szilárdot, mert félt, hogy akkor a Csaba bosszút állna.

Ön a Sátor-féle bűnszervezet tagja volt?

Nem, nem voltam az soha. Én a Reisz Andorral voltam eleinte jóban, engem valójában az Andor húzott bele az egészbe. Történt több dolog, amikből kifolyólag később Andor már a Sátor haragjával fenyegetett engem. Félelmet keltettek bennem, és egyébként biztos vagyok benne, hogy a Sátor megölt volna, ha nem engedelmeskedem neki, ahogy megölt ezer mást embert is.

Reisz Andor kinek vált kellemetlenné?

Mindenki a Sátornak vált kellemetlenné. Pénzelszámolási problémák voltak, és tudomásom szerint Reisz is tervezett olyasmit, hogy megöli a Sátort. Aztán, hogy mi az igazság… Annyi hazugság volt már ekkor, egymás között mindenki hazudott mindenkinek, én magam se tudom, tudtam sokszor, mi az igazság.

Végül Reisz Andort szintén az ön birtokán “likvidálták”, maradványait felőrölték és a folyóba szórták. Ha ön közel állt Reiszhez, miért ment ebbe bele?

Úgy, hogy ha a Sátornak nemet mondtam volna, akkor én is megyek… Ép ésszel nem lehet értelmezni ezt a szituációt. De aki ismerte azt az embert, az tudta, mire volt képes. Bármire. Hogy valakit meggyilkol, az neki természetes volt, egyik percről a másikra képes volt erre. Szerintem engem csak azért nem ölt meg, mert vagy nem volt rá ideje, vagy éppen csináltam neki valami szolgálatot, és ebből kifolyólag életben hagyott. Ez erről szólt. Mindenkit meggyilkolt, akit meg akart, és ha nem hal meg, ezt máig tovább folytatja.

Mi motiválta Sátort? Az ellene felhozott vádak miatt “tisztán” már soha nem térhetett volna vissza a mindennapi életbe.

Mondhatok érdekes dolgokat, például azt, hogy ő egy nagyon magas rangú tisztségviselővel is találkozott. Akkor, amikor szökésben volt, személyesen találkozott ezzel az emberrel, és azt tárgyalta meg vele, hogy milyen módon tudna hazatérni. Próbálta intézni a visszatérést, természetesen a Molnáron keresztül. Mindenben a Molnár segített neki.

És hol bújkált Sátor Lajos 9-10 évig?

Itt volt a környéken. Lehet, hogy hihetetlen, de ő itt úgy mászkált, mint én vagy bárki más. Szabadon mozgott itt, szabadon, mint a madár. Pontosan nem tudom, de valahol Pozsony felé volt neki bérelve egy ház, ott lakott. Onnan járt-kelt, úgy jött akármikor, ahogy csak akart.

A mostani vádemelésekben szó van egy dióspatonyi illegális cigarettagyárról, de ez nyilván nem az egyedüli forrás volt, ahonnan Sátor pénzt tudott szerezni a bújkáláshoz. Honnan volt Sátornak pénze majd’ 10 évnyi rejtőzködésre?

Hát ott van a Juci (Csörgő Judit, aki jelenleg több cég tulajdonosa és ügyvezetője, a Bősi Birkózóklub menedzsere. 2016. augusztus 11-ig a Most-Híd bősi szervezetének elnöke, az ellene megfogalmazott vádemelést követően a járási elnökség felfüggesztette párttagságát – a szerk. megj.). Ők együtt éltek, vállalkoztak az építőiparban… De bújkálás közben a Sátor csinált bérgyilkosságot is, amit megfizettek neki.

Ez az első alkalom, hogy nyilatkozik a sajtónak. Miért döntött úgy, hogy beszél?

A rendőröknek elmondtam az igazat, mert nem volt más választásom. Most pedig már mindenki vallott, mindenki be van csukva, és most már merek beszélni arról, ami történt.

Csonti még kint van.

Igen, ott a Csonti, ami óriási veszély. A Csonti egy nagyon komoly gyilkos. Egy igazi, profi gyilkos. Ő csinált egy csomó bérgyilkosságot a Sátorral. Még 10-15 éve történt, hogy valakinek röhögcsélve eldicsekedte, hogy épp a harmincadik “emberével” végzett.

Szóval még mindig maradt egy tényező, amitől joggal tarthat.

Igen. De ott van még a Haris (A magyarországi Haris “Turek” Sándor, Sátor Lajos egykori társa. Nála is bújkált a Sátor-féle csoport, amikor a Pápay-klán fenyegetései miatt Magyarországra menekültek 1997-ben.) Ha magyar autót látok, rögtön rá gondolok. Ő ugyanaz a kaliber, mint a Sátor, és ráadásul szabadlábon van. Ők csinálták a tízes gyilkosságot a Fontánában, ott a Haris is lőtt. Volt egy tanú is, aki ezt elmondta, csak hát a rendőrök elszarták az egészet, mert annyira értenek hozzá. Úgyhogy a mai napig a Haris kint van, meg ugye a Csonti. Most én mire számíthatok?

Sokakban felmerülhet, hogy esetleg túlzás a rendőrség részéről, hogy nem vonják felelősségre, miközben meggyilkolt egy embert.

Hogy nem vonnak felelősségre, az még egyelőre csak a levegőben van, még semmi nem biztos.

Általában nem szoktak vádalkuval gyilkosságot “elengedni”.

Itt azért tudni kell, hogy a rendőrség egy törvény adta lehetőséggel él, ahogy én is. Amikor megkerestem a rendőrséget, nem tudtam, hogy kaphatok-e mentességet. Én elmondtam azt, ami történt, és az alapján a törvény lehetőséget ad a mentességre. Nem tudtam előre, hogy az, amit én tettem, és ahogy tettem, az hova esik. Miután vallomást tettem, azt mondták, hogy ebben az esetben a törvény lehetőséget ad a mentességre. Nekem még ügyvédem sincs. A tolmács kérdezte tőlem a rendőrségen, hogy miért nem hozok ügyvédet. Hát, mondom, nem hozok, mondok mindent úgy, ahogy az megtörtént, és majd az lesz, ami ebből kell, hogy legyen. Én nem tudok mást csinálni.

A májusi és augusztusi letartóztatásokra, és a most induló bírósági eljárásokra az Ön vallomása alapján került sor?

Az volt a kiindulási pont. Amikor Kádár most tavasszal kijött a börtönből, üzent nekem. Fel akart használni engem arra, hogy bizonyos ügyekben hamis vallomásokkal tisztázzam őt. Én ezt nem voltam hajlandó megcsinálni, és elmentem a rendőrségre. Ez volt a fordulópont.

Ő már ekkor vallomást tett vagy húsz ügyben, de mindenről a saját verzióját mondta. Azt akarta, hogy mindenben úgy valljak, ahogy ő. A Sátor-gyilkosságot például a Zakálra akarta ráfogni.

Tanúvédelem is megilleti?

Megilletne, de nem kértem védelmet. Többször is felajánlották, de mondtam, hogy nem kell.

Miért nem igényelt védelmet?

Mert nekem bonyolult lenne ez az egész. Elmenni semmi esetre sem akarok. Nekem van egy oroszlánom, amit imádok, és vele élek. Úgy, ahogy mondom, vele élek, velem alszik, és én azt nem akarom elhagyni.

Miből él?

Mezőgazdaságból. 150 hektáron gazdálkodok, reggel négy órakor kelek, szántok, vetek, aratok. Imádok reggel négykor kimenni a határba és levágni a herét, vagy bármi mást csinálni. Ebből élek, így.

Tehát igazából azt állítja, hogy sodródott az eseményekkel.

Nem így terveztem az életem. Nem volt más lehetőségem. Vagyis igazából lehetett volna, de ha azt választom, akkor ma már nem lennék itt.

(db)

Kapcsolódó cikkek:

Nem helyezték előzetesbe Sátor és Csonti exét, aki egyben a Híd bősi elnöke is

Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait

Spišiak nem nyilatkozik a szerdahelyi maffiáról, de szorít a zsaruknak

Dunaszerdahelyi maffia - Újabb hét személyt, köztük egy exrendőrt vettek őrizetbe

Öngyilkosságot követett el a börtönben a Sátor Lajos meggyilkolásával vádolt K. Szilveszter

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

Sátor rettegett K. Krisztiántól. Azért végezhettek vele, hogy hallgasson

"Meghaltok k*rvák!" - Écsi Béla tündöklése és bukása

Csonti szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül!