Megszületett az ítélet – ennyi időre kell rács mögé vonulnia az ittas gázolónak, Dušan Dědečeknek (FOTÓK)

2023. június 8. - 13:54 | Belföld

A Pozsonyi I Járásbíróság csütörtökön 15 év börtönbüntetésre ítélte Dušan Dědečeket, aki tavaly öt embert gázolt halálra Pozsony központjában.

Megszületett az ítélet – ennyi időre kell rács mögé vonulnia az ittas gázolónak, Dušan Dědečeknek (FOTÓK)
Fotók: TASR - Martin Baumann (További képekért kattints a fotóra!)

A 15 éves börtönbüntetést Juraj Chylo ügyész javasolta. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

A büntetést Dušan Dědečeknek a legenyhébb őrzöttségi szinttel rendelkező büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Emellett 10 évre eltiltották a gépjárművezetéstől, és három év pártfogói felügyeletet rendelt el a bíróság.

A szenátus elnöke, Pavol Tomík kijelentette: a bíróság több enyhítő körülményt is figyelembe vett, miközben súlyosító körülményt nem állapított meg.

A bíróság egyebek mellett figyelembe vette a vádlott beismerő vallomását, és a büntetés rendkívüli enyhítéséről döntött. A vádlott lemondott a fellebbezési jogáról. Az ügyész a törvény által megszabott határidőn belül dönt arról, hogy fellebbez-e súlyosbításért.

„Az egész büntetőeljárás során csupán a bűncselekmény minősítése volt kérdéses” – jelentette ki az ügyész. Hozzátette, elégedett azzal, hogy a bíróság elfogadta a vádemelésben szereplő minősítést. A fellebbezési határidő lehetőségével azért él, mert a döntés a vezető ügyész kezében van. „Tájékoztatom a tárgyalásról és a bíróság indoklásáról” – tette hozzá Chylo.

„A kiszabott büntetést személy szerint szigorúnak tartom, de elfogadjuk” – jelentette ki Jiří Kučera, a vádlott ügyvédje. Szerinte védence életkora miatt is súlyosnak tekinthető a büntetés.

Patrik Benčík, az egyik áldozat családjának ügyvédje nem ért egyet a kiszabott büntetés mértékével.

„Tizenöt év nagyon kevés" - mondta, és hozzátette, ez az ítélet inkább olyan, mint amilyet vádalku kötésekor szoktak kiszabni.

Az ügyész idén márciusban közvetett szándékkal elkövetett általános veszélyeztetés különösen súlyos bűncselekménye miatt emelt vádat Dědeček ellen. Záróbeszédében hangsúlyozta, hogy a vádlott alkoholt fogyasztott a baleset előtt, és a bűncselekményt nem gondatlanságból, hanem közvetett szándékkal követte el. Dědeček vizsgálati fogságban várta a tárgyalást, mivel a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy újabb bűncselekményt követne el.

"Bűnös vagyok"

jelentette ki Dědeček a szenátus és az áldozatok hozzátartozói előtt a csütörtöki tárgyaláson. Mivel bűnösnek vallotta magát, a bíróság így csak a büntetés és a kártérítés nagyságával összefüggő bizonyítási eljárást folytatta le.

Dědeček a bíróságon jelezte, vádalkut szeretne kötni, de az ügyész ezt elutasította. Az ítélethirdetés előtt a hozzátartozókhoz fordult:

"Életem végig a bocsánatért fogok könyörögni, bár tudom, hogy ez lehetetlen. Kérem önöket, bocsássanak meg nekem" - mondta, a szenátus előtt pedig kijelentette, nem érdemli meg, hogy éljen.

„A baleset természetesen hatalmas indulatokat váltott ki” – jegyezte meg Jiří Kučera, a vádlott védőügyvédje. Kiemelte, hogy a vádlott tisztában van tette következményeivel, és a bíróságot az enyhítő körülmények figyelembe vételére kérte.

A baleset 2022. október 2-án történt, öt halálos áldozata és több sérültje volt. Dušan Dědečeket vizsgálati fogságba helyezték, mivel a bíróság szerint fennállt a veszély, hogy újabb bűncselekményt követne el. A vád szerint a sofőr súlyosan ittas állapotban vezetett, röviddel az ütközés előtt az autó 143 km/órás sebességgel haladt. 107 km/órás sebességgel csapódott a buszmegállóban várakozó 40 ember közé.

Dědečeket általános veszélyeztetés miatt a Btk. szerint akár 20-25 év szabadságvesztésre vagy akár életfogytig tartó büntetésre is ítélhette volna a bíróság.


(parameter)