Megszületett a döntés: Szlovákiában kéthetes lockdownt rendeltek el

2021. november 24. - 16:28 | Belföld

A szerdai kormányülésen megszületett a döntés, miszerint két hétre lockdown lép életbe Szlovákiában. Erről Richard Sulík (Sas) gazdaságügyi miniszter számolt be.

Megszületett a döntés: Szlovákiában kéthetes lockdownt rendeltek el
Fotó: TASR

Az intézkedés már csütörtökön (november 25.) életbe lép.

A gazdaságügyi miniszter szerint az egész országban bezárnak az éttermek, illetve az üzletek – kivéve az úgynevezett esszenciális kategóriába tartozókat (drogéria, élelmiszerüzlet, gyógyszertár).

„Mindannyian bízunk benne, hogy a helyzet addigra javulni fog. Tíz nap múlva kiértékeljük a helyzetet” – mondta Sulík, majd hozzátette: az SaS szorgalmazni fogja, hogy elkezdjék érvényesíteni az oltottakra vonatkozó előnyöket.

Sulík szerint a szakmai konzílium azt tanácsolta, hogy két hétre zárják be az iskolákat, ezt viszont az SaS nyomatékosan elutasította.

„Éltünk a vétójogunkkal. Értékelem, hogy a koalíciós partnerek ezt tiszteletben tartják és betartják a koalíciós szerződést, amely ilyen vétójogot biztosít a pártoknak” – mondta a gazdaságügyi miniszter.

„Az iskolák utolsóként zárnak be, ragaszkodunk hozzá, hogy maradjanak nyitva. Egyetértünk azzal is, hogy kötelezővé tegyék a teszteléseket az iskolákban” – jegyezte meg, majd kijelentette: nem akarnak iskolázatlan gyerekek nemzedékét felnevelni.

Sulík szerint a munkahelyekre az OTP-rendszer szerint engedik majd be az embereket, tehát az oltottakat, a teszttel rendelkezőket, vagy akik átestek a fertőzésen. A tesztelés feltételének teljesítéséhez az alkalmazottak saját maguk végzik majd el az antigéntesztet közvetlenül a munkahelyen, ami hét napig lesz érvényes. A teszteket az állam állja a munkáltatóknak.

TASR/hnonline.sk/para